Tjugotal bilar i masskrock: ”Rena Lützendimman”

Trafiken avstängd i bägge riktningar

avAdam Westin, Richard Aschberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Minst 15–20 bilar är inblandade i krockar på E18 utanför Karlstad.

Det är extremt halt och ambulanser och bärgare kom inte fram genom köerna. En person har fått åka med polisbil till sjukhus.

− Det är väldigt dimmigt, rena Lützendimman enligt patruller på plats, säger Mats Öhman vid ledningscentralen.

Under morgonen har räddningstjänsten arbetat med flera omfattande olyckor på E18 i höjd med Väse, mellan Karlstad och Kristinehamn.

– Jag vet inte exakt hur många bilar det handlar om, men det är flera personer som pratar om smärtor och några som sitter kvar i bilarna. Det verkar vara extremt halt runt Väse där, säger Glenn Appel, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten i Karlstadregionen.

Foto: Läsarbild

– Det är i alla fall 15–20 bilar inblandade, fortsätter Glenn Appel.

”Tretton personbilar och tre tunga fordon”

Polisen uppger att den första olyckan inträffade 05.17, väster om Väse.

– Det är en singelolycka, med en följdolycka där två bilar som kommer och glider av vägen. Inga personskador, men det är glashalt på plats, säger Mats Öhman vid polisen region Bergslagen.

Nästa olycka inträffade vid 06.50, öster om Väse.

– Där är det tretton personbilar och tre tunga fordon. Jag vet att vissa klagar på nacksmärtor men inga uppgifter om att någon är allvarligt skadad, säger Mats Öhman vid polisen.

Foto: Läsarbild

”Väldigt många ambulanser”

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska en lastbil ha hamnat i diket. Totalt ska fem tunga fordon vara inblandade och behöver bärgas.

Trafikkaoset ställer till det även för ambulans, saltbilar och tungbärgare som inte kan komma fram till olycksplatsen.

– Det är väldigt många ambulanser på väg eller på plats, säger Glenn Appel på räddningstjänsten.

En polispatrull har kört en person till sjukhuset i Karlstad.

Extremt halt och dimmigt

Trafikverket meddelar att vägen är helt avstängd, och varnar även för att det är mycket halt väglag på sträckan på grund av underkylt regn. Vid 10.30 var trafiken öppnad mot Karlstad men är alltjämt avstängd i riktning Kristinehamn.

Det är extremt halt och mycket dimmigt på E18-sträckan, konstateras av bland annat polisen. Så dimmigt att man refererar till ett större fältslag år 1632, under det trettioåriga kriget.

– Det är väldigt dimmigt, rena Lützendimman, enligt patruller på plats. Men det verkar ändå som att det gått förhållandevis bra rent personskademässigt, säger Mats Öhman vid polisen.

Aftonbladet har de senaste dagarna rapporterat om en hel del blixthalka, främst i Västra götalands län. Polisen i Dalarna uppger att det varit extremt halt i samband med en trafikolycka i Falun under fredagsmorgonen. Dala-Demokraten rapporterar att det väntas bli ”förrädisk ishalka” under allhelgonahelgen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM