Uppsalas mest utskällda fartyg får nytt liv

Publicerad 2019-11-13

Fartyget Skeppet har ny ägare – som vill flytta Uppsalas mest utskällda flytetyg någon helt annanstans, rapporterar SVT.

– Tanken är att hon först och främst ska bogseras bort från Uppsala. Vi har lämnat in ett bogseringstillstånd till Transportstyrelsen, säger nya ägaren Mikael Eddaoui till SVT.

Han jobbade på Skeppet när krogbåten låg i Visby – innan den hamnade på botten av Fyrisån – och är nu ny ägare tillsammans med en kollega.

Förhoppningen är att Skeppet ska vara borta från Uppsala inom ett par veckor. Sedan bär det upp på varv där skrovet ska målas, fönster bytas och ett helt nytt kök monteras in, allt till en planerad kostnad om 500 000 –1 000 000 kronor.

Nytt namn väntar också. Skeppet blir M/S Graceland. Om nya ägarna får bestämma kommer hon aldrig tillbaka till Uppsala. Var nästa hamn blir är inte känt. Enligt ägarna förs förhandlingar med flera platser.

Skeppet har varit en följetong hos kommunen under en längre tid. Redan 2006 hamnade man i blåsväder i Visby, efter fynd av illegal sprit ombord. Efter en guppig färd hamnade Skeppet till slut i Uppsala och Fyrisån. UNT avslöjade 2013 att dåvarande krögaren misstänktes ha plockat ut två miljoner kronor svart.

I mars förra året kantrade till slut den den gamla båten och har sedan legat med svår slagsida i Fyrisån. Kommunen har hotat med både Kronofogden och vite på en halv miljon om inte båten försvinner.

LÄS VIDARE