Explosioner i Moskva: ”Drönarattacker”

Publicerad 2023-07-24

Två explosioner inträffade i Moskva under natten mot måndagen.

Bilder sprids i sociala medier och enligt ryska medier har fragment av en drönare hittats nära försvarsministeriet.

Enligt källor till AFP var attacken en ”särskild operation” genomförd av den ukrainska säkerhetstjänsten GUR.

Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin bekräftar explosionerna i ett inlägg på Telegram.

”I dag, omkring klockan 04, inträffade drönarattacker mot två icke civila byggnader. Det uppstod inga allvarliga skador på människor eller egendom. Alla blåljusmyndigheter är på plats”, skriver han.

Explosionerna rapporterades dessförinnan av den ryska Telegram-kanalen Mash såväl som den amerikanska nyhetstjänsten BNO News.

Flera filmer på vad som påstås vara en skadad skyskrapa på Likhachev-gatan sprids i ryska sociala medier. Enligt Mash kan byggnaden ha träffats av en drönare. Telegram-kanalen Shot har samma uppgifter och skriver att den franska byggvaruhuskedjan Leroy Merlin håller till i höghuset.

Mash publicerar även bilder på en skadad byggnad på gatan Komsomolsky Prospekt, inte långt från försvarsministeriet. Den statskontrollerade nyhetsbyrån Tass rapporterar att ”fragment av en drönare” hittats på platsen.

Christo Grozev, undersökande journalist på Bellingcat, skriver på Twitter att den militära underrättelsetjänsten GRU har flera verksamheter i byggnaden. Han publicerar även en bild där det syns rök mot natthimlen bakom försvarsministeriet.

Enligt Mash har vittnen i de centrala och södra delarna av Moskva rapporterat höga smällar som följdes av rök på himlen. Filmer där en drönare ses flyga över Moskva har publicerats av flera Telegram-kanaler, bland annat 112.

Var en ”särskild operation”

Ryska försvarsministeriet lägger skulden på Ukraina och påstår sig ha förhindrat en terrorattack.

”På morgonen den 24 juli avstyrdes Kiev-regimens försök till en terroristattack med två obemannade flygfarkoster mot objekt i Moskva. Med hjälp av elektronisk krigföring stördes två ukrainska drönare ut och kraschade. Det krävdes inga offer”, skriver ministeriet på Telegram.

Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet beskriver enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Tass explosionerna som en ”internationell terroristhandling”.

En ukrainsk källa uppger till nyhetsbyrån AFP att nattens attack var en ”särskild operation” genomförd av den ukrainska säkerhetstjänsten GUR.

Följ ämnen i artikeln