WHO: Fågelvirus bland däggdjur utgör ökat hot

TT-AFP

Uppdaterad 2023-07-13 | Publicerad 2023-07-12

Döda pelikaner desinficeras på en strand i Peru efter ett stort utbrott av fågelinfluensa förra året. Arkivbild

Larm om att fågelinfluensa börjat sprida sig till däggdjur oroar experter. Det kan göra det lättare för viruset att smitta mellan människor, varnar WHO.

Fågelinfluensaviruset H5N1 sprids i normala fall främst bland fåglar, men allt fler rapporter har kommit om smittspridning bland däggdjur, som biologiskt sett står närmare människan. Det väcker farhågor för att viruset kan mutera så att det lättare kan överföras mellan människor, skriver WHO i ett uttalande.

Under förra året rapporterade 67 länder på fem kontinenter, bland dessa Sverige, utbrott av H5N1 bland tama och vilda fåglar. Över 130 miljoner fjäderfä dog eller avlivades. Under 2023 har ytterligare 14 länder rapporterat utbrott.

Samtidigt kommer allt fler rapporter om döda däggdjur, bland annat på minkfarmer i Spanien, bland sälar i USA och hos sjölejon i Peru och Chile. Viruset har även hittats hos hundar och katter i flera länder. Nyligen rapporterades H5N1 hos en katt i Polen.

Även människor har smittats av fågelinfluensa, men då vanligen efter att ha hanterat sjuka eller döda djur.

”Viruset verkar inte lätt kunna överföras från en person till en annan, men vaksamhet krävs för att se om viruset utvecklas på ett sätt som kan ändra detta”, säger Sylvie Briand, chef för WHO:s pandemiberedskap.