Amerikanske studenten var fånge i Nordkorea – dog av hjärnskada

Uppdaterad 2017-06-22 | Publicerad 2017-06-19

Amerikanske studenten Otto Warmbier drabbades av en svår hjärnskada och hamnade i koma i ett nordkoreanskt fängelse.

Han släpptes i förra veckan – och nu har han dött.

”Det är vår sorgsna plikt att meddela att vår son, Otto Warmbier, har fullföljt sin resa hem”, meddelar hans familj.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson säger att man kommer hålla Nordkorea ansvariga för hans död.

Den 22-årige studenten Otto Wambier har dött på ett sjukhus i sin hemstad Cincinatti i Ohio i USA. Han kom till sjukhuset 13 juni, från Nordkorea.

Tidigt på måndagsmorgonen, lokal tid, dog han omgiven av sin familj.

”Den fruktansvärda behandling vår son fick i händerna på nordkoreanska staten säkerställde att inget annat resultat var möjligt”, skriver familjen i ett uttalande som släppts genom Ohio hospital.

”Håller Nordkorea ansvariga”

USA:s president Donald Trump uttalade sig om Otto Warmbiers död på måndagen, och fördömde den nordkoreanska regimens brutalitet.

– Jag och Melania vill skicka våra djupaste kondoleanser till Otto Warbiers familj med anledning av hans tidiga död. För en förälder finns inget mer tragiskt än att förlora ett barn. Vi ber för och tänker på Ottos familj, vänner och alla som älskade honom.

I uttalandet säger presidenten att Otto Warmbiers öde gör honom än mer beslutsam att bekämpa regimer ”som inte har respekt för lag, ordning eller grundläggande mänsklighet”.

Utrikesminister Rex Tillerson säger enligt AFP att man håller Nordkorea ansvariga och kräver att de tre andra amerikaner som hålls i landet släpps.

Otto Warmbier anklagades för att ha försökt stjäla en propagandaskylt från ett hotell i Nordkorea i januari 2016.

”Mitt livs värsta misstag”

Tilltaget kallades för ”omstörtande verksamhet” i nordkoreansk lag och Otto dömdes till 15 års straffarbete.

I rättegången erkände Otto Warmbier att han försökt stjäla affischen – han förklarade att en väns mor erbjudit honom en begagnad bil i utbyte mot en souvenir från Nordkorea.

– Det är mitt livs värsta misstag. Men tänk på min familj. Rädda mitt liv, vädjade Otto Warmbier i rättegången i mitten av mars 2016.

Enligt radiostationen NPR är det vanligt att att utländska medborgare erkänner brott som diktaturen Nordkorea anklagat dem för. Erkännanden som tas tillbaka när de släpps på fri fot.

Släpptes – i koma

För en knapp vecka sedan kom nyheten att Otto Warmbier släppts och var på väg hem, men att han hamnat i koma.

– Vi har fått veta att han varit i det tillståndet sedan mars 2016. Vi fick veta det för en vecka sedan, sa hans föräldrar Fred Warmbier och Cindy Warmbier.

Amerikansk student dömd till 15 års straffarbete i
Nordkorea

Följ ämnen i artikeln