Politiska fångar avrättade i Myanmar

Publicerad 2022-07-25

Juntan i Myanmar har låtit avrätta fyra fångar, bland dem en tidigare ledamot från Aung San Suu Kyis parti.

Det är första gången på flera decennier som dödsstraffet i Myanmar verkställs.

Phyo Zeya Thaw tillsammans med Aung San Suu Kyi utanför Myanmars parlament 2015. Arkivbild.

De fyra, som även inkluderade en framstående demokratiaktivist, anklagades för att ha varit delaktiga i ”brutala och inhumana terrordåd”, rapporterar regimstyrda tidningen The Global New Light of Myanmar.

När avrättningarna ägde rum och hur de utfördes framgår inte.

Politiska fångar

Regimen har dömt tiotals aktivister till döden som ett led i den hårda repression mot dissidenter som präglat landet efter att juntan tog makten förra året, men fram tills nu hade inga avrättningar i Myanmar verkställts sedan 1988.

En av de avrättade, Phyo Zeya Thaw, satt under en period i parlamentet för Aung San Suu Kyi parti NLD. Han frihetsberövades i november 2021och dömdes i januari i år till döden, anklagad för att ha brutit mot anti-terrorlagen.

Samma straff fick demokratiaktivisten Kyaw Min Yu av en militärtribunal tidigare i år.

De andra två männen avrättades efter att ha befunnits skyldiga till att ha dödat en kvinna som de anklagade för att ha varit informant åt juntan.

”Absolut grymhet”

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) kallar avrättningarna för ”absolut grymhet” och uppmanar det internationella samfundet att ”visa juntan att den kommer stå till svars för sina brott”.

Amnesty International säger att agerandet är en ”avskyvärd eskalering av statligt förtryck” och varnar för att ytterligare cirka 100 personer dömts till döden.

Regimen fick skarp kritik i juni efter att man meddelat att man hade för avsikt att verkställa de dödsstraff som dömts ut.

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömde juntans beslut som han kallade för ett ”flagrant brott mot rätten till liv, frihet och personlig säkerhet”.