Det läser vi helst i sommar – ”booktok” trendar

Publicerad 2023-06-16

De under 30 år väljer främst skönlitteratur som sommarläsning – de över 30 väljer deckare.

– Yngre är lite snabbare med att följa trender i Tiktok, där snackas det mer om skönlitteratur. Men Booktok kryper upp i åldarna, bland kvinnor, säger Taru Raita, kategoriansvarig på Adlibris.

Fortfarande står den fysiska boken stark, menar Taru Raita på Adlibris. I en Kantar public-undersökning som företaget låtit göra säger en fjärdedel av de tillfrågade att det kommer att läsa fler böcker i år än förra året.

Enligt undersökningen hittade 16 procent av 16–29-åringarna sina böcker via Tiktoks boktips.

– Jag tror att Booktok-trenden påverkar de yngres läsningar. De läser ju inte boktoppar. Men Booktok-trenden börjar sprida sig till äldre också.

Men årets trend bland böcker då?

– Den går fortfarande mot deckare. Jag skulle säga att deckare håller sig stabilt. Alltså verkligen, det är ju... Jag tänker att det är en svensk tradition också. Man läser ju deckare på sommaren, säger Taru Raita.

På Söderbokhandeln Hansson & Bruce i Stockholm handlar det mycket om studentböcker just nu.

Taru Raita på Adlibris.

Klimatintresse

– Folk köper ”Sommarboken” av Tove Jansson och klassiker som ”Doktor Glas” av Hjalmar Söderberg, ”Slakthus 5” av Kurt Vonnegut eller någon bok av Jane Austen, säger Katarina Lind.

Någon topplista finns inte där.

– Men vi säljer väldigt mycket av ”Fördolt är minnet av människan” av Prix Goncourt-prisvinnaren Mohamed Mbougar Sarr, ”Haralds mamma” av Johanna Frid, Ingvar Carlssons självbiografi ”I sällskap med döden” och ”Vi är inte här för att ha roligt” av Nina Lykke.

Klimatmedvetandet växer bland svenskarna, det märks på hyllan i butiken också.

– Det är roligt, det kommer så mycket bra böcker nu. Folk är rätt pålästa, det går inte att säga att de köper någon speciell bok utan det är rätt spritt. Men klimatböcker köper folk året om.

Följ ämnen i artikeln