Här kan du nyårsparkera din skotträdda hund

Vivvi Alström/TT

Publicerad 2023-12-30

Swedavia öppnar sina långtidsparkeringar för skotträdda hundar på nyårsafton. Arkivbild.

Hundar som inte gillar nyårsraketer får en frizon på flera av landets flygplatsparkeringar i år. Men det finns andra bra tillflyktsorter för skotträdda hundar också.

Under nyårsafton öppnar Swedavia sina långtidsparkeringar på Arlanda, Landvetter och Malmö för mattar och hussar med skotträdda hundar.

– Det finns särskilda säkerhetszoner kring flygplatser som gör att man inte får skjuta fyrverkerier där. Det var därför en av våra anställda i Malmö kom på idén att öppna långtidsparkeringen för hundägare förra året, säger Fredrik Elgh på Swedavias pressjour.

Det föll väl ut och därför kommer även Landvetter och Arlanda att välkomna fyrbenta i bil i år.

Bjuder på bajspåsar

Parkeringen är öppen mellan klockan 21 på nyårsafton och klockan 01 på nyårsdagen.

– Det är gratis och vi kommer att tillhandahålla bajspåsar och vatten åt hundarna, säger Fredrik Elgh.

Hur många som kommer att dyka upp på nyårsparkeringen är svårt att sia om. Det finns runt 350 000 skotträdda hundar i Sverige och av dem behöver cirka 35 000 hundar lugnande medicinering för att klara nyårsfirandet. Detta enligt siffror från djurförsäkringsbolaget Svedea.

– Vi vet att det kommer att checka in 300 hundar på hotell på Arlanda. Men vi har inte tagit in någon extrapersonal till parkeringen och om det skulle bli många som kommer, så är vi vana vid att hantera stora trafikvolymer, säger Fredrik Elgh.

Finns trygga boenden

Frågan är dock vart hundägare som inte bor nära en flygplats tar vägen. Finns det något sista minuten-tips på var man kan gömma sig när det smäller?

– Det finns slott och konferensanläggningar där man inte får skjuta raketer och smällare på nyår, till exempel Häringe Slott i Västerhaninge. Sådant har hundägare ofta bra koll på, så ett förslag är att söka sig till en lokal hundgrupp på sociala medier och fråga var det är tyst, säger Janina Pfalzer, presstalesperson på Svenska Kennelklubben (SKK).

Svenska Kennelklubben har också en förteckning över andra trygga boenden i hela landet på sin hemsida. Och de platserna är bra att känna till – även om man inte tänker checka in:

En åktur distraherar

– Många hundägare åker till sådana platser på dagen för att rasta sina hundar där eftersom man vet att det är fyrverkeriförbud, säger Janina Pfalzer.

För den som inte kan åka bort, men som har en bil är tipset att ta en åktur vid tolvslaget:

– Att sitta och köra runt i bil brukar fungera som en distraktion för hunden. Har man ingen bil kan man dra för gardinerna hemma och sätta på musik istället. Vad man än gör ska man inte lämna hunden ensam och man ska inte ta med hunden ut vid tolvslaget, säger Janina Pfalzer.

Det gäller även hundar som tidigare inte har reagerat på nyårsraketer.

– Ju äldre hunden blir, desto mer kan den reagera den på ljud. Så även en skottvan hund kan bli skotträdd med åren.

Följ ämnen i artikeln