Tingsrättsanställd åtalas – misstänks ha läckt hemlig information

Publicerad 2023-11-10

I dag åtalas den kvinna som var anställd vid Attunda tingsrätt och som misstänks ha läckt hemligt information.

Enligt åtalet lät hon en kriminellt belastad person surfa runt i tingsrättens system och applikationer.

Med en hemlig kamera fäst i taket övervakades hon på sin arbetsplats.

– Vi har under ett par månader bedrivit ett mycket intensivt utredningsarbete, det har lett till detta åtalet, säger chefsåklagare Per Nichols.

Kvinnan åtalas för grovt brott mot tystnadsplikten, grovt dataintrång, brott mot tystnadsplikten och dataintrång.

– Polisen uppfattade i sitt arbete och ärenden i den kriminella nätverksmiljön i Sollentuna med omnejd att något inte stod rätt till, säger Anna Benedetti, chef för utredningsenheten på Avdelningen för särskilda utredningar.

Polisen fick upp misstankarna när flera personer som var föremål för hemliga tvångsmedel i ärenden runt Sollentuna började agera på ett annorlunda sätt. Polisen misstänkte en läcka som de kunde leda till just Attunda tingsrätt. Kvinnan misstänkts främst ha läckt uppgifter till en person.

– Den personen bedöms ingå i ett kriminellt nätverk, säger Per Nichols, chefsåklagare på Särskilda åklagarkammaren.

Övervakades på arbetsplatsen

I förundersökningen syns hur kvinnan övervakades på sin arbetsplats. Med en kamera fäst i taket kunde utredningen följa kvinnans arbete vid hennes kontorsplats.

– I utredningen har vi använt oss av hemliga tvångsmedel. Både telefonavlyssning, hemlig dataavläsning och hemlig kameraövervakning, säger Per Nichols, chefsåklagare på Särskilda åklagarkammaren och fortsätter:

– Detta har lett till att vi anser att vi har ett gediget underlag.

Utifrån kvinnans mobil visar även förundersökningen att hon ska ha tagit bilder på hemliga handlingar i sin mobiltelefon när hon befunnit sig i tingsrätten. Dessa ska sedan ha skickats vidare med hjälp av appen Snapchat.

– Snapchat som kommunikationsplattform har använts för att sprida denna informationen, säger Per Nichols.

”Systemhotande brott”

Förutom grovt brott mot tystnadsplikten och datainträng åtalas hon även för samma brott av normalgraden. I häktningsframställan beskrivs de misstänkta brotten som ”systemhotande” och kvinnan kan enligt Aftonbladets uppgifter kopplas till det kriminella Turebergsnätverket i Sollentuna.

– Detta är brottslighet som undergräver vårt system, säger Per Nichols.

Kunde ”fritt surfa runt” i domstolarnas system

I åtalet beskrivs hur kvinnan misstänks ha låtit en kriminellt belastad person nyttja hennes arbetsdator från tingsrätten och kunnat ta del av innehåller i domstolarnas system.

Personen beskrivs ha kunnat ”fritt kunnat surfa runt” i tingsrättens verksamhetssystem Vera och andra applikationer. Detta ska enligt åtalet ha skett två gånger i den åtalades bostad under 2023.

Under sommaren och hösten framgår det även att den misstänkta kvinnan gjort olika sökningar på nätet om "hemlig tvångsmedel telefon i beslag" och "dömd för sekretessbrott". Åtalet menar att detta stärker tesen om att kvinnan varit medveten om brotten hon misstänks för.

Rättegång i slutet på november

Under fredagsförmiddagen höll åklagaren och Avdelningen för särskilda utredningar en pressträff med anledning av åtalet.

Där meddelades ett preliminärt datum för förhandlingen till den 22 och 23 november. Kvinnan har suttit häktad sen i september.

Enligt polisen är det svårt att utreda hur brotten har påverkat polisens arbete.

– Konsekvenserna är svåra att peka exakt på. Men det är helt uppenbart att den här typen av att möjliggöra uppgifter högt värderad av kriminella individer och nätverk, säger säger Anna Benedetti, chef för utredningsenheten på Avdelningen för särskilda utredningar och fortsätter:

– Gärningen har gett en möjlighet att hålla liv i konfliktmiljöerna.