Uppgifter: Misstänkta spionparets huvudman var GRU-överste

Publicerad 2022-11-24

Det gifta paret från Ryssland misstänks ha använt ett företag i teknikbranschen för att spionera på mål som är så känsliga att det rör rikets säkerhet.

Nu visar det sig att ex-militären som varit företagets huvudman av allt att döma är rysk GRU-överste och expert på hemliga operationer i utlandet.

– Väldigt mycket talar för att det är samma person, säger forskaren Tomas Malmlöf, som arbetat med fallet på FOI.

Affärsmannen och hans medhjälpare greps i förrgår under spektakulära former i deras hem i Stockholmsområdet.

Som Aftonbladet tidigare rapporterat misstänker Säpo att det gifta paret från Ryssland har använt sina företag i teknikbranschen för att bedriva grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige – spionage. Under torsdagen släpptes kvinnan, som är misstänkt för medhjälp, på fri fot. Misstankarna mot henne kvarstår. Mannen är fortsatt anhållen.

GRU-översten.

Offentliga uppgifter

I flera år låg en rysk ex-militär inlagd i offentliga ägardata som ”verklig huvudman” för ett företag där affärsmannen var vd, som omsatt 30-tals miljoner kronor vissa år.

Men först under förra sommaren inledde Säkerhetspolisen en förundersökning, enligt polisanmälan.

Aftonbladets research av offentliga källor på nätet visar att ex-militären i Moskva av allt att döma har en bakgrund i den ryska underrättelsetjänsten GRU.

Mannen finns med på klasslistor från en militär gymnasieutbildning, och namn och födelsedata stämmer överens med uppgifterna om det svenska företagets ägardata om verklig huvudman. Även av mannens sociala medier framgår den militära bakgrunden.

I en rysk bok om GRU:s strategiska underrättelsetjänst benämns en man med samma namn som GRU-överste och han berättar där i en intervju om ”hemliga operationer” utomlands, bland annat i Frankrike. Han beskriver även sin utbildning som bland annat handlade om att sätta upp så kallade ”döda brevlådor” där agenter kan gömma insamlat material.

I ett dokument från den amerikanska senaten som publicerades på 80-talet pekas mannen med namn ut för att tillhöra GRU och det anges att han utvisades från Frankrike på grund av detta.

Forskaren Tomas Malmlöf på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har i öppna källor granskat bolaget där paret varit verksamt och dess ryska huvudman. Arbetet har skett inom ramen för ett regeringsuppdrag om ryska bolagsintressen i Sverige.

GRU-översten.

”Mycket talar för”

Redan i våras – då det inte fanns några allmänt kända misstankar om parets spionage – upptäckte han kopplingen mellan bolagets huvudman och den ryska underrättelsetjänsten.

– Vi har den här militära skolan, vi har uppgifterna om att en person med exakt samma namn utvisats från Frankrike för att han tillhört GRU och det finns också intervjuer där en man med det här namnet är inne på sitt arbete i underrättelsetjänsten. Väldigt mycket talar för att det är samma person och jag tror inte det går att komma så mycket närmare i bevisföringen, säger Tomas Malmlöf till Aftonbladet.

GRU är den ryska militära underrättelsetjänsten som arbetar på uppdrag av presidenten Vladimir Putin med att samla in underrättelser både i och utanför Ryssland. Om misstankarna mot det gifta paret stämmer så menar Tomas Malmlöf på FOI att det det troligen handlar om spionage för att komma åt tekniska landvinningar som kan skickas hem till Ryssland:

– Då är det möjligt att företaget har sysslat med industrispionage på elektroniksidan i Sverige. Man kan också notera att det är ett företag som sysslat med import och export vilket är en klassiker i underrättelsesammanhang och brukar beskrivas som den perfekta täckmanteln, säger Tomas Malmlöf.

Det misstänkta spionparet.

Aktiva i Sverige

GRU är känt för att under kalla kriget ha bedrivit ett omfattande illegalistprogram där agenter skickades ut i världen med falska identiteter för att spionera å GRU:s räkning och enligt experter fortsatte verksamheten även efter sovjetunionens fall.

Om det gifta paret från Stockholmsområdet haft GRU som uppdragsgivare är inte känt men enligt Säpo så står det klart att organisationen är verksam i Sverige och rekryterar agenter och källor. I ett annat mycket uppmärksammat spionfall som nu rullas upp – bröderna Peyman och Payam Kia – är det just GRU som misstänks vara den ryska uppdragsgivaren.

Huset där det misstänkta spionparet bodde.
John Granlund

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.