Valfeber i Israel: ”Många väljare är osäkra”

Anna Hansson/TT

Publicerad 2019-04-09

Anders Persson Israelkännare vid Lunds universitet. Arkivbild.

Valet i Israel är över men hur det gick är oklart. Vallokalundersökningarna spretar. Men premiärminister Benjamin Netanyahu antas ha det lättare att bilda en koalitionsregering.

Förutom att de första vallokalsundersökningar drog åt olika håll konstaterar Anders Persson, Israelkännare vid Lunds universitet, att sådana undersökningar brukar vara opålitliga vid israeliska val.

– Jag tolkar de här resultaten i vallokalsundersökningarna med stor ödmjukhet, säger han till TT.

– Men jag ser tolkar det ändå som att Netanyahu har en liten fördel eftersom det är enklare och naturligare för honom att bilda en koalition.

Ytterligare en osäkerhet är att många småpartier ligger kring spärren för en plats i Knesset, 3,25 procent, och skulle ett eller flera inte ta sig in förändras mandatfördelningen för övriga partier.

Många osäkra

Valpulsen i Israel har varit hög och många väljare var osäkra på hur de skulle rösta när Netanyahu utmanas av den tidigare överbefälhavaren Benny Gantz.

– Upptrappningen har varit intensiv. Det är ovanligt många osäkra väljare i år så det är klart att temperaturen höjs, sade Anna Sundström, generalsekreterare vid Olof Palmes Internationella Center, till TT från Tel Aviv tidigare under valdagen.

– Det finns två läger. En väljargrupp är väldigt trogna Netanyahu. Andra har tröttnat och börjar öppna sig för något annat.

Debatten inför valet har till stor del handlat om säkerhetspolitiska frågor. Debatten om välfärd, sjukvård och ekonomi har hamnat ur fokus. Det är ett misslyckande av vänsteropinionen som borde ha kunnat fånga upp och driva de frågorna, anser både Sundström och Persson.

Blå nyanser

Gantz har utmålats av Netanyahu som mjuk och svag – sin militära bakgrund till trots. Hans politik skiljer sig visserligen åt inom den ekonomiska och sociala politiken men att han skulle vara en mild mittenpolitiker stämmer inte, enligt Sundström:

– Det är egentligen flera nyanser av blått. Det finns ett tydligt nationalistiskt inslag i Gantzs politik också.

Persson ger delvis en annan bild.

– Det är ingen tvekan om att Gantz ligger nära Netanyahu i många frågor. Men han har signalerat en ökad villighet att lösa konflikten med Palestina och talat emot en annektering. Det är skilda politiker med olika ideologier, säger han.