Ett försök att ta fakta till en känslodebatt

Hösten 2015 var de på allas läppar.

Men vad har egentligen hänt med alla människor som kom hit fyra år senare? Hur gick det för dem?

Det är det vi försökt ta reda på i artikelserien ”De som kom” – något som skulle visa sig inte vara helt enkelt.

Vi minns alla bilderna från tågstationer och gränsposteringar i Sverige och Europa den där hösten för fyra år sedan. Hur medborgare både här och där slöt upp för att hjälpa, och politiker som talade om vikten av solidaritet.

Men sedan hände något. Gränser stängdes, politiken kovände.

Och därefter började bevakningen av det vi kallade för flyktingkrisen avta.

Ett exempel: Vi talar fortfarande ofta om att ”Sverige tog emot 160 000 år 2015”, men som vår granskning visat är det bara 60 000 som faktiskt fick stanna här via permanent uppehållstillstånd.

Poliser bevakar en kö av  flyktingar i Malmö hösten 2015.

Målet med vår artikelserie, som står på två ben, har dels varit att ta fram fakta till en fråga som så ofta diskuteras baserat på känslor. Vart kom människorna ifrån? Var i Sverige hamnade de? Var bor de nu? Svaren på de frågorna hittar du snyggt och pedagogiskt visualiserade här.

Den andra delen i granskningen är människoödena. De som döljer sig bakom alla siffror och utgjorde – eller levde mitt i – det vi då kallade för ”flyktingkrisen”. Silva som lämnade sin vän Nasrin i lägret i Irak. 25-åriga Munir som kom ensam från Aleppo och i dag äter krabba med 87-årige Rune Skruf i Göteborg. Och kommunalrådet i Norberg, med 5 000 invånare, som plötsligt skulle ta hand om 919 traumatiserade flyktingar.

Rune Skruf och Munir från Aleppo har blivit osannolika vänner.

Granskningen har väckt ett enormt engagemang. Hundratusentals har redan läst och tittat. Om du inte redan har gjort det borde du också göra det.

Avslutningsvis, när vi publicerade nyheten om hur många av de som kom hit 2015 som fått jobb var vi otydliga. Vi hade begärt ut en nulägesbild från SCB, men statistiken vi fick var från den sista december 2017. Det missade vi.

Så när vi skrev att ”så många har jobb idag” redovisade vi alltså hur många som hade jobb den sista december 2017. Alltså efter drygt två år i Sverige, inte fyra.

Jag ber om ursäkt för den här otydligheten, det skulle så klart ha framgått. Ambitionen har hela tiden varit att ge er läsare så korrekt information som möjligt, hamna så nära sanningen som det bara går – och ge er möjlighet att dra egna slutsatser av all data.

Men hur många har då jobb i dag?

Det vet vi inte. Och det vet inte heller SCB. De senaste siffrorna är just från 2017-12-31, efter det finns ingen statistik alls. Men jag kan lova er att när den kommer, då kommer ni få veta. För vi behöver mer fakta i den här debatten.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

Så många flyktingar placerades i din kommun
Silva flydde till Sverige – vännen blev kvar i läger
Hösten som förändrade Sverige - och världen
Vad hände med de som kom 2015? Här hittar du all vår statistik

Här hittar du hela granskningen ”De som kom”

PODD De som kom - granskningen av flyktingvågen

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om granskningen ”De som kom” där Aftonbladet undersöker hur det gick för dem som kom hit under flyktingkrisen 2015.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen