Nya uppgifter om Trump: Ska ha pressat fler världsledare

Publicerad 2019-10-01

Donald Trump vill gräva mer i vem visselblåsaren är som slog larm om hans samtal med Ukrainas president.

Då kommer nya anklagelser mot presidenten om att han ska ha pressat andra länders ledare på liknande sätt.

Trump ska i ett samtal nyligen ha bett Australiens premiärminister att forska i Rysslandsutredningens ursprung, avslöjar New York Times.

President Donald Trump gick under måndagen hårt fram för att få reda på vem som larmade om hans samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Vi forskar kring visselblåsaren. Vi har en visselblåsare som har rapporterat saker som varit felaktiga, säger Donald Trump.

– Uttalandet till Ukrainas president – en god man, en bra man – var perfekt. Det var perfekt.

Samtidigt som visselblåsarens juridiska ombud försöker skydda sin klients säkerhet efter presidentens uttalande kom i går New York Times med ett nytt avslöjande.

Kopplas till Rysslandsutredningen

Enligt tidningen ska Donald Trump, som i Ukraina-samtalet, även ha försökt pressa andra länders ledare.

New York Times skriver att presidenten ska ha försökt förmå Australiens premiärminister Scott Morrison att ta fram information för att misskreditera den s k Rysslandsutredningen.

Som i fallet med Ukraina-samtalet ska konversationen med premiärminister Morrison ha hanterats på ett för Vita huset ”ovanligt vis”, då bara ett fåtal medarbetare har fått tillgång till utskrifterna.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.