Partiveteran hoppar av Erdogans AKP i Turkiet

TT-Reuters

Publicerad 2019-07-08

Tidigare biträdande premiärministern Ali Babacan och ex-presidenten Abdullah Gül. Arkivbild.

Tidigare biträdande premiärministern Ali Babacan hoppar av den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans AK-parti efter vad han kallar djupa skillnader i synen på partiets riktning.

Babacan planerar att starta ett nytt rivaliserande parti tillsammans med ex-presidenten Abdullah Gül, enligt källor med insyn.

Den interna AKP-kritiken mot Erdogan har bubblat ett tag och efter årets svidande förluster i lokalvalen i landets större städer har den blossat upp även i offentligheten.

Nu säger Babacan, som liksom Gül är en av det islamistiska AKP:s grundare, att det blivit omöjligt att fortsätta vara med i partiet eftersom landet behöver "en ny vision" samt nya och korrekta politiska analyser, strategier och program.

"Det har blivit oundvikligt att sätta igång en ny ansträngning för Turkiets nutid och framtid. Jag och många av mina kollegor känner ett stort och historiskt ansvar för denna ansträngning", skriver han i ett uttalande.

Babacan har även varit ekonomiminister och utrikesminister innan han 2009–2015 var biträdande premiärminister. Abdullah Gül var president 2007–2014.

Nyligen fick Erdogan också skarp kritik av AKP-veteranen och tidigare premiärministern Ahmet Davutoglu.