Smittad kvinna på planet med Wuhan-svenskar

Misstänkt fall i Blekinge – hålls isolerad

Uppdaterad 2020-02-05 | Publicerad 2020-02-04

Tolv svenskar som varit i Wuhan flögs hem i söndags.

Nu uppger Belgien att en kvinna som var ombord är smittad.

– Om de här svenskarna kan ha utsatts för smitta så får vi veta det, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

En belgisk kvinna som evakuerades samtidigt som svenskarna från Wuhan i söndags har nu bekräftats vara smittad med coronaviruset, enligt belgiska myndigheter.

”Personen som testats visar inga tecken på sjukdom för tillfället. Hon fördes i natt till Saint Pierre Universitetssjukhus i Bryssel”, står det i ett uttalande.

Ingen av de andra åtta belgarna ska ha smittats av viruset. Cirka 250 fransmän och ett hundratal andra EU-medborgare var ombord på planet.

Ingen kontakt med Belgien

Tolv svenskar reste hem med det franska flygplanet, däribland Angelica Kristiansson Herrera, 31.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, har inte informerats av belgiska myndigheter om coronafallet.

– Det här hanteras enligt de rutiner som finns inom det europeiska nätverket. När något land hittar en passagerare på ett flygplan som kan ha smittat medborgare från en annat land så tar man kontakt med det landet, säger Anders Tegnell.

Därför ser statsepidemiologen ingen anledning att kontakta Belgien angående detta.

– Dessutom är de här personerna från Sverige redan under övervakning, som om de vore exponerade. Så vi behöver inte göra något mer, säger Anders Tegnell.

Har svenskarna testats för coronaviruset?

– Vi följer deras utveckling. Om och när de visar symptom så undersöker vi närmare. Visar de inga symptom så undersöker man dem inte rutinmässigt.

Man i Blekinge med misstänkta symptom

En svensk man i Blekinge utreds också som ett misstänkt fall. Mannen hålls tills vidare isolerad.

– Vi har en person som varit i Kina nyligen och hört av sig på grund av luftvägssymptom, precis som man ska göra. Vi har tagit prov på infektionskliniken i Karlskrona och väntar svar i morgon, förhoppningsvis vid lunch, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge, i Aftonbladet TV.

Den svenska från Jönköping som smittats av coronaviruset mår bra, enligt Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköping.

– Det är ett väldigt gott läge för patienten. Hon är fortfarande inskriven för vård på infektionskliniken, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

Hon bedömer att det inte finns någon ökad risk för boende i Jönköpings län. Men kvinnan, som är i 20-årsåldern, kommer att vara isolerad tills hon bedöms vara smittfri.

– Vår bedömning är fortfarande att detta är en isolerad händelse, säger Bengnér.

”Återhämtar sig fort”

Det finns ännu inget botemedel eller vaccin mot coronaviruset. Antalet bekräftade fall i världen överstiger nu 20 000 och minst 427 personer har dött, enligt siffror från Johns Hopkins universitet. Men många har också blivit friska, enligt statsepidemiologen.

– Såvitt vi förstår får de flesta en lindrig sjukdom och återhämtar sig väldigt fort.

Hur många har blivit friska?

– Säkert tusentals. Det figurerar en konstig siffra över hur många som har friskförklarats, som är felöversatt från kinesiska. Det finns ingen grund för att det bara är så få som har blivit friska, utan det är långt fler än så, säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

Aftonbladet ger dig senaste nytt om coronaviruset.

  • Fastnålat inlägg
    11 feb 2020
    Susanne Wixe

    Här är de senaste uppgifterna (21 februari) gällande det nya coronaviruset, covid-19:

    2 247 dödsfall har bekräftats, alla utom ett tiotal i Kina. 

    Antalet smittade uppges nu vara 76 726, de allra flesta i Kina. Fall har även bekräftats i ett 20-tal andra länder, bland annat i Sverige (ett fall).

    18 547 personer har friskförklarats, framförallt i Kina men även i USA, Thailand och Australien.

    Källa: Johns Hopkins University.

  • 7 feb 2020

    Hej Hur kan det vara att man kan få besked så fort i Danmark, men det tar ett dygn i Sverige

    Jerry

    Hej Jerry, min bild är att det även skiljer sig åt från region till region här i Sverige. Har ringt ett antal regioner under de här veckorna där vi fått uppgifter om misstänkta fall och det har gått olika snabbt innan besked lämnats. Provtagningen tar mellan 5 och 6 timmar enligt Folkhälsomyndigheten (som är myndigheten som analyserar provresultatet). Därefter kan det säkert se olika ut vad gäller när och hur besked till allmänhet och press ges. 

    Nivette Dawod
  • 7 feb 2020

    Hur går det med proverna från småland?

    Nyfiken

    Hej nyfiken, vad gäller den patient som vi skrivit om i Kronobergs län så har regionen där ännu inte kommit med några nya uppgifter om provresultaten. Vi fortsätter att bevaka frågan. 

    Nivette Dawod
  • 7 feb 2020

    Hello, I'm one of the passenger that is most likely were on the same flight as the woman. Do you mind to update here when you can confirm she is indeed infected or healthy? I'll quarantine myself in the hotel room in the meantime

    Passenger

    ​Hi passenger, the woman who was taken to hospital after landing in Kastrup tested negative for the corona virus. That means she is not infected with the virus. 

    Nivette Dawod
  • 7 feb 2020

    Ska resa från Kastrup om några timmar, bör jag oroa mig för någon smittorisk?

    Jesper

    Hej Jesper, kvinnan som fördes till sjukhus efter att ha landat på Kastrup hade inte coronaviruset, uppger danska Folkhälsomyndigheten nu. Terminal 3, där hon landade, har dessutom städats grundligt. 

    Nivette Dawod

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen