Här skjuter Plantagens personal fåglar med gevär

avEbba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Inför ögonen på barn och vuxna började en anställd på Plantagen i Uppsala att skjuta på fåglar utanför butiken på tisdagsmorgonen.

Händelsen, som väckt mycket starka känslor, filmades av Nicklas.

– Han skrattade när han sköt. Det var vidrigt, berättar Nicklas för Aftonbladet.

Det var strax före öppning på tisdagsmorgonen som den mycket märkliga synen mötte kunderna på parkeringen utanför Plantagen i Uppsala.

Inför både vuxna och barn gick en person iklädd en Plantagen-tröja ut från butiken med ett vapenliknande föremål i handen och började sikta mot fåglar som parkerat sig uppe på butikens glastak.

En som blev vittne till händelsen var Nicklas, som även filmade mannen.

– Det var vidrigt. Det satt ju barn i bilarna och väntade på att få gå in och så kommer han ut med ett luftgevär och börjar skjuta. Samtidigt känns det ju helt sjukt att de uppenbarligen verkar ha ett luftvapen inne i butiken, berättar Nicklas.

1 av 2 | Foto: PRIVAT
På filmen syns hur en man i en Plantagentröja riktar ett vapen mot butikens tak.

”Skrattade när han sköt”

Enligt honom sköt den anställde flera skott och träffade dessutom.

– Jag såg hur en av fåglarna låg på taket och försökte röra sig men den kunde bara flaxa. Det var uppenbart att den var väldigt skadad, berättar Nicklas som tillägger att den anställde verkade tycka att skjutandet var roligt.

– Han skrattade och var skitexalterad medan han sköt.

Slutligen gick Nicklas fram och konfronterade den anställde.

”Rör sig troligen om djurplågeri”

– Då sa han att han fått tillåtelse av sin chef att skjuta eftersom fåglarna störde kunderna. Men jag tror ingen störs så mycket att de tycker att de ska torteras till döds.

– När jag sedan sa att det han höll på med största sannolikhet är olagligt blev han rädd och sprang in i butiken igen, säger Nicklas som polisanmält händelsen.

– Enligt utredaren måste man ha tillstånd för skyddsjakt för att kunna hålla på med sådant här men han trodde det var mycket låg chans att de skulle ha fått tillstånd för detta. Så troligtvis rör sig ju detta om både jaktbrott och rent djurplågeri.

Aftonbladet söker Plantagen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Uppsala

Plantagen

Fåglar

Vapen