Kommunalrådet kritisk mot oppositionen: ”Oansvarigt”

Publicerad 2019-12-17

Sara Wettergren (L) är kritisk mot oppositionens beslut att återremittera budgetförslaget.

Skolbudgeten i Malmö röstades ned av oppositionen.

Ett beslut som får kritik av kommunalrådet.

– Oppositionen sätter den demokratiska processen ur spel när de nu vill tillsätta mer pengar, säger Sara Wettergren (L).

På tisdagen valde oppositionen att rösta ned förslaget till den kritiserade skolbudgeten. Enligt förslaget skulle grundskolebudgeten minska med 50 miljoner kronor till nästa år, men de fem oppositionspartierna menar att det är pengar som behövs för att bibehålla verksamheten.

De enda partierna som ställde sig bakom det liggande förslaget - och reserverade sig mot en återremiss - var Socialdemokraterna och Liberalerna. De styrande partier som lagt budgeten.

– Jag tycker det är väldigt olyckligt. Jag tyckte det var ett bra budgetförslag som förvaltningen gjort utefter förutsättningarna. Vi skulle få ut en hög skolpeng till skolorna ändå, säger Sara Wettergren (L), kommunalråd för skola och utbildning.

Hon menar att det är oansvarigt av oppositionspartierna att begära mer pengar, när de inte röstade ner den budget som kommunstyrelsen klubbade i förra månaden.

”Finns inte mer pengar”

– Vi har antagit ramarna för budgeten för en månad sedan. Oppositionen sätter den demokratiska processen ur spel när de nu vill tillsätta mer pengar, säger Wettergren.

Kommunalrådet utvecklar:

– Vi har haft ett budgetfullmäktige i två dagar, där vi diskuterat budgeten. Där fanns det även olika yrkanden om att flytta pengar mellan nämnder. Men vi har klubbat igenom en budget där oppositionspartier reserverat sig och nu ska de ha mer pengar. Pengarna är redan utdelade. Det finns inte mer pengar.

En ökad grundskolebudget 2020 skulle enligt Wettergren innebära att projekt som redan fått anslag blir utan pengar.

– Det är ett nollsummespel där någon måste betala grundskolan. Vi har inte mer pengar så då får någon annan betala. Det vet alla mycket väl. Att då komma på det här sättet i efterhand tycker jag är oansvarigt.

Att budgeten gick på återremiss var dock ingenting som förvånande henne, med tanke på vindarna som blåst på sistone.

Pekar på marginell skillnad

– Men den här tillskrivelsen till kommunstyrelsen är marginella pengar. Skolorna kommer fortfarande beröras då de får olika resurser beroende på elevunderlag. Det kommer inte förändras jättemycket i praktiken, så de som hoppas på jätteförändringar kommer bli besvikna.

Det återremissyrkande som gick igenom kom från Moderaterna. John Eklöf, andre vice ordförande i grundskolenämnden, har för Aftonbladet berättat att mer resurser i skolan behövs för en bra utbildning som kan ligga till grund för en minskad kriminalitet.

– Då kan man kontra med att säga att ett parti som Moderaterna vill slakta arbetsmarknads- och socialnämnden och dra in bistånd för stöttning till hemlösa. Jag vet inte hur man löser de problemen om föräldrarna står på gatan, säger Wettergren.

De begränsade resurserna kommunen har att röra sig med gör att det enligt kommunalrådet inte är möjligt att lägga mer pengar på skolan.

Tror den gå genom i januari

– Men det är en väldigt farlig väg att gå om man börjar göra så här. Att först delta i en budgetdebatt och anta budget för att nämnderna sen ska ha fritt fram att tillskriva mer pengar. Jag känner att det är oseriöst.

Trots att budgetförslaget röstats ner tror Sara Wettergren att chanserna är goda för S-L-styret att få igenom en skolbudget inom kort.

– Jag räknar att vi får igenom den i januari, med eventuella justeringar.

Vad för justeringar?

– Det vet jag ju inte. Utan jag säger eventuella. Först ska den bli återremitterad så får vi se hur diskussionerna blir i kommunstyrelsen. Jag kan inte veta hur det ser ut i januari, men övrig budget kommer gå fram i tid. Det är inte så att vi ska skriva om den, utan det är ett bra budgetförlag.