Lärarnas protest mot slöjförbudet – bär slöja

Uppdaterad 2020-03-12 | Publicerad 2020-01-13

Förbudet att bära slöja på skolor i Skurups kommun rör upp känslor.

Under måndagskvällen hölls en manifestation utanför kommunhuset och på Prästmosseskolan bar i dag flera icke-muslimska lärare slöja.

– Föräldrar har ringt till lärare och undrar vad som händer. De undrar om de kan låta barnen gå till skolan, säger läraren Marit.

Som en protest och ett sätt att visa muslimska elever sitt stöd hade i dag sex icke muslimska lärare på Prästamosseskolan i Skurup tagit på sig slöja.

En av dem är Marit som undervisar i Svenska som andraspråk. När Aftonbladet är på besök sitter hon i biblioteket och undervisar en flicka i 13-årsåldern som bär en ljusblå slöja.

– Eleverna blir glada när de ser att vi också har slöja. De känner att vi stöttar dem, säger Marit.

Läraren Marit bar slöja för att visa sitt stöd.

Kollegan Susanne, som också tagit på sig slöja i protest, säger att många elever har blivit nyfikna på varför hon plötsligt bär slöja. Det har skapat intressanta diskussioner.

– Jag har sagt att det är i solidaritet med dem som har slöja på sig. Det argumentet köper barnen, säger hon.

Den 16 december fattade kommunfullmäktige i Skurup beslut om att bifalla en motion från Sverigedemokraterna om förbud mot slöja i skolan.

Men än så länge är det fritt fram för eleverna att ha slöja. Beslutet har ännu inte implementerats. Dessutom lovar skolans rektor att ingen elev ofrivilligt ska behöva ta av sig slöjan – inte så länge han är i tjänst.

– Varken jag eller någon av mina kollegor kommer genomdriva det. Då blir det ett personalärende för kommunen att hantera, säger Mattias Liedholm, rektor Prästamosseskolan.

Är du beredd att gå i så fall?

– Ja, jag kommer aldrig bryta mot lagstiftningen.

Han menar att en kommun inte kan hitta på egna lagar och hitta på egna – lokala – förbud som strider mot den svenska lagen om religionsfrihet och diskriminering.

Lärare Naouel Aissaoui och rektor Mattias Liedholm.

Skolverkets jurist Andreas Lindholm bekräftar Mattias Liedholms åsikt, även om han inte vill uttala sig i det enskilda fallet.

– Vi bedömer att generella förbud mot huvudduk strider mot Europakonventionen om religionsfrihet och mot diskrimineringslagen, säger Andreas Lindholm.

Skolverket har däremot inga verktyg för att förhindra den här typen agerande av en kommun. Den eller de som känner sig utsatta i ett enskilt fall får istället anmäla det till Skolinspektinen, Justitieombudsmannen eller Justitiekanslern.

Motionen om slöjförbud klubbades igenom med en knapp majoritet. Ordförande Ann-Helen Nilsson reserverade sig mot beslutet då hon och partikamraterna menar att alla har rätt att klä sig som de vill. Motionären från Sverigedemokraterna – Lars Nyström – menar att han vill skydda kvinnor från förtryck.

– Grundinställningen är att vi anser att pojkar och flickor är lika mycket värda och klädesplagg som ska dölja kvinnors ansikten och hår det hör inte hemma i Skurups kommun, säger Lars Nyström.

Förhoppningen är att förbudet ska implementeras inom ett halvår. Nu är det upp till tjänstemännen att ta fram en plan för det ska gå till. Lars Nyström förväntar sig att skolpersonalen ska rätta sig efter beslutet.

– Vi har inställning att kommunens tjänstemän ska göra som de blir tillsagda. Som tjänsteman ska du alltid följa de beslut du får. Annars får du aktivera dig för att få en politisk förändring i frågan.

Hur ser du på risken att det kan finnas föräldrar som håller sina barn hemma vid ett sådant förbud?

– Vi har skolplikt här i Sverige så jag förväntar mig att alla följer det.

Läraren Naouel Aissaoui kommer sluta i Skurup om förbudet iscensätts.

– Då stannar jag hemma. Jag tänker inte ta av mig slöjan. Beslutet är inte lagligt. Det tyder bara på rasism.

Läraren Naouel Aissaoui tänker sluta jobba om hon inte får bära slöja. Hon menar att beslutet är rasistiskt.

Klockan 16 på måndags eftermiddagen genomförde Malmös unga muslimer en manifestation utanför kommunhuset i Skurup. Polisen uppskattade att omkring 250 personer deltog i aktionen.

– Förbudet handlar om att ta ifrån muslimska kvinnor rätten till deras kroppar och att ta ifrån dem deras demokratiska rättighet och valfrihet. Det är en rasistisk politik, säger Tasnim Raoof, ordförande Malmös unga muslimer.

Ett tiotal motdemonstranter fanns på plats, De skanderade slagord som ”Frihet åt svenskarna” och ”Stäng islam” samt höll upp plakat.

Manifestationen avslutades med att några muslimska barn gick fram till motdemonstranterna och delade ut blommor. Polisens yttre befäl, Håkan Larsson, anser att manifestationen avlöpte lugnt. Så när som på en incident där en person ska ha slagit sönder en av motdemonstranternas plakat.

– Vi avlägsnade denne. Det rör sig möjligtvis om ett misstänkt ofredande, säger Håkan Larsson.

En person slog sönder ett plakat för motdemonstranterna. I övrigt ska det ha gått lugnt till, enligt polisen.