Regeringen kartlägger studenthälsan

TT

Publicerad 2019-11-28

Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning. Arkivbild.

Psykisk ohälsa är alltför vanligt bland svenska studenter, enligt regeringen. Därför har man gett Universitetskanslersämbetet (UKÄ) i uppdrag att kartlägga hur högskolor arbetar med studenthälsovård.

I en rapport från Folkhälsomyndigheten uppgav 25 procent av de tillfrågade studenterna att de led av någon form av nedsatt psykiskt välbefinnande. Det är en av anledningarna till att regeringen nu undersöker studenthälsovården.

– Det är en allvarlig situation och något man behöver ta på allvar, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, till TT.

Höga studielån, stress över att klara studierna och en osäker boendesituation är några av de faktorer studenter nämner i samtal med Ernkrans.

Förhoppningen är att kartläggningen bland annat ska belysa studenternas tillgång till studenthälsan, om det finns några brister och hur man kan förbättra situationen för studenter.

Om undersökningen resulterar i ökade resurser för att bygga ut studenthälsan är däremot för tidigt att svara på, menar Ernkrans.

– Det är sådant jag får återkomma till. Men jag känner en trygghet i att det finns ett stort engagemang för studenterna bland partierna i mitten av den svenska politiken.

Följ ämnen i artikeln