Förrädiska ishalkan har slagit till

Trafikverket: ”Om man inte behöver ut nu kan man vänta”

avVictor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Den förrädiska ishalkan har slagit till.

Värst drabbat hittills har Västra Götaland varit – men det underkylda regnet orsakar svåra trafikförhållanden över allt större delar av landet.

SMHI har utfärdat varningar i princip överallt.

Polisen har nu börjat märka av ishalkan som drar över landet.

– Vi hade en olycka på E45:an vid Kil där ett tyngre fordon åkt av vägen. Där beskrevs det vara extremt halt på platsen. Vi har också sett ovanligt mycket avåkningar i Dalarna och Örebro, säger Stefan Wickberg vid polisen i region Bergslagen.

Halkan som avses är den förrädiska ishalkan, eller blixthalkan, som är vanligt förekommande vid väderomställningar.

”Extraordinärt halt”

Borås drabbades under förmiddagen där både vägar och trottoarer beskrevs som ”extraordinärt hala”, enligt Borås Tidning.

Den senaste tidens kyla har gjort marken kall, och det pågående väderinslaget har med sig regn som lägger sig på det kyliga underlaget – och fryser till.

Foto: Pontus Stenberg
Stort räddningspådrag efter att en minibuss kört av vägen utanför Nyköping under tisdagseftermiddagen. På platsen var det is på vägbanan samtidigt som det regnade.

– Det blir som en skorpa som lägger sig på vägbanan och på den har du inget fäste alls. Det är lika illa för både gående och bilar, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

Trafikverket försöker motverka halkan genom att salta de större vägarna där det är som värst.

– Det kommer väldigt snabbt och är överraskande i och med att det inte syns. Så fort det börjar regna blir det en halkrisk, säger Katarina Wolffram.

SMHI utfärdade redan under måndagskvällen varningar för ishalka – och de kvarstår. I så gott som hela landet har man klass 1-varningar för plötslig ishalka.

Under eftermiddagen och kvällen väntas ishalkan sprida sig österut över landet.

– Det har slagit till rätt ordenligt i Västra Götaland och nederbörden kommer att fortsätta och har nått Östergötland, Västmanland och Södermanland, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Trafikverkets tips

Halkan kommer vara som värst under eftermiddagen och tidiga kvällen i Svealand och östra Götaland.

Inför kvällsrusningen har Trafikverket flera rekommendationer till bilister:

• Ha bra vinterdäck.

• Håll avstånden.

• Kör försiktigt.

– Om det är riktigt halt där man är och man nödvändigtvis inte måste ut nu så kanske man ska vänta lite. Isen försvinner ju med värmen, säger Katarina Wolffram till Aftonbladet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM