Gripna kvinnan i Mar-a-lago bar skadlig kod

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Daniel Pontet/AP
En teckning av den kinesiska kvinnan i rätten den 8 april. Hon ska enligt Secret Service bland annat ha burit ett usb-minne med en skadlig kod som var "utöver det vanliga".

Den kinesiska kvinna som greps på USA:s president Donald Trumps egendom Mar-a-Lago i Florida nekas borgen. Hon påträffades i mars med ett usb-minne innehållande en "aldrig tidigare påträffad" skadlig kod.

Domaren William Matthewman, som beslutade om att kvinnan inte ska släppas mot borgen, säger att han tror att hon ägnade sig åt något brottsligt. Han är även bekymrad över mängden elektroniska enheter hon hade med sig när hon greps.

– Det faktum att hon var inom armslängds avstånd till en dator på Mar-a-Lago är också extremt oroande, säger han.

Under gripandet av den kinesiska kvinnan konfiskerade polismyndigheten Secret Service bland annat ett usb-minne. När agenten efter gripandet stoppade in usb-minnet i en dator för analys så började datorn direkt att ladda ner en fil innehållande skadlig kod.

– Det var någonting utöver det vanliga. Det handlade om en auktoriserad nedladdning som vi aldrig tidigare påträffat, sade den tidigare Secret Service-chefen Randolph Alles, till nyhetskanalen CNN.

Signaldetektor och kontanter

Agenten ska därefter direkt ha stängt av datorn när han förstod vad som pågick.

Den kinesiska kvinnan hade enligt federala åklagare även med sig en signaldetektor, andra elektroniska apparater och tusentals dollar i kontanter, uppger CNN.

Vid gripandet ska hon ha burit fyra mobiltelefoner. Åklagaren uppger att polisen i hennes hotellrum hittat ytterligare flera mobiltelefoner, nio usb-minnen och fem sim-kort. Signaldetektorn som hon hade kan, enligt åklagare, användas till att upptäcka gömda övervakningskameror.

Band till Kina

Kvinnan försökte enligt nyhetsbyrån AFP ta sig in på området flera gånger. Detta bland annat genom att hävda att hon var medlem i klubben och var på väg till poolen.

– Hon ljuger för alla hon träffar, säger åklagare Rolando Garcia, till CNN.

Kvinnan kom, enligt åklagaren, till USA med ett flyg från Shanghai i Kina den 28 mars och alla hennes band uppges gå till Kina. Det är sedan tidigare känt att kvinnan, som greps den 30 mars, bar två olika pass.

Hon har inte delgivits misstanke om spioneri, men FBI har utrett händelsen som en del av ett försök av Kina att spionera på USA.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Mar-a-Lago

Kina