Fullt utvecklad brand i herrgård: ”Kommer brinna ner”

avKlas Widestrand

Publicerad:
Uppdaterad:

En fullt utvecklad brand rasar i Norsborgs herrgård söder om Stockholm. Räddningstjänsten är på plats med flera enheter.

– Huvudbyggnaden är totalförstörd och kommer att brinna ner, säger Anders Attehed, presstalesperson vid Södertörns brandförsvar.

Larmet kom vid 16.34 på måndagseftermiddagen.

– När vi kom till platsen såg vi hur lågor slog ut från taket, säger Micael Jansson, operativ chef vid Södertörns brandförsvar.

Det finns inga uppgifter om att någon person ska ha kommit till skada.

– Men enligt ägaren ska det ha funnits en hund och en katt inne i byggnaden, säger Ola Österling.

Spridningsrisk

Under måndagskvällen beslutade räddningstjänsten att låta herrgården brinna ner. Som mest har personal från fyra brandstationer hjälpt till med släckningsarbetet, men i takt med att man fått kontroll över branden har personalstyrkan på på plats minskat.

– Insatsen trappas ner successivt, men vi kommer att stanna kvar tills släckningsarbetet är avklarat och det inte längre finns någon risk att det blossar upp igen, säger Anders Attehed.

Förundersökning inledd

Hur branden startade är inte känt. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

– När branden är släckt kommer vi att spärra av området och inleda en teknisk undersökning, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Norsborgs herrgård byggdes i slutet av 1700-talet på uppdrag av Johan Liljencrantz som under en period var finansminister hos Gustav III.

1 av 8
Så minskar du brandrisken i ditt hem 00:45
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Norsborg

Bränder

Stockholm