Kommunledningen vill ha 95 miljoner från MKB

Uppdaterad 2019-11-19 | Publicerad 2019-11-04

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) vill inte höja skatten för att betala för åtgärder mot hemlöshet. Kommunledningen vill ta ut 95 miljoner av MKB:s vinst i år.

MKB:s hyresgäster väntas betala 330 kronor i månaden till kommunens fortsatta satsning mot hemlöshet.

Samtidigt som kommunledningen begär att få 95 miljoner vill MKB nämligen höja hyran.

Summan motsvarar en hyreshöjning på 4–5 procent i snitt, menar Hyresgästföreningen som kallar förslaget dubbel beskattning.

Förra året plockade Malmö stad ut 133 miljoner kronor från MKB:s vinst på 368 miljoner.

I år föreslår Socialdemokraterna och Liberalerna ett lite mindre uttag. Man vill ha 95 miljoner kronor från MKB:s planerade vinst, ett förslag som väntas röstas igenom i budgetförslaget med stöd av Miljöpartiet.

Pengarna ska öronmärkas för bostadssociala insatser gällande hemlöshet.

Enligt Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), ordförande i kommunstyrelsen, är MKB en viktig bit i kommunens ekonomi.

– Vi ser att allmännyttan har en jätteviktig uppgift i att erbjuda bra bostäder till Malmöborna. Ett bostadssocialt ansvar. Allmännyttan har en särskild roll som fastighetsbolag, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), ordförande i kommunstyrelsen, till Aftonbladet.

– Från Malmöbornas bolag tar vi delar av vinsten och använder den till att jobba med bostadssociala frågor.

Hög hemlöshet

– Vi har en hög hemlöshet i Malmö. Även om den nu sjunker så ser vi att vi fortsatt behöver göra mycket åt hemlösheten och bostadslösheten, säger Stjernfeldt Jammeh.

– Det byggs rekordmycket. Men vi behöver ändå göra bostadssociala insatser. Därför plockar vi i dag ut en vinst på 95 miljoner kronor.

Hyresgästföreningen är mycket kritisk. Uttaget från MKB motsvarar nämligen 3 958 kronor per år för varje lägenhet –  330 kronor i månaden. Dessutom vill MKB höja hyrorna.

Organisationen pekar på att det i slutändan blir MKB:s hyresgäster som betalar för kommunens satsningar, något man kallar orimligt.

Enligt Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen, motsvarar kommunens begäran en hyreshöjning på 4–5 procent.

Vill istället se skattehöjning

– Ska MKB:s hyresgäster verkligen betala det, säger Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen, till Hem & Hyra.

Han tycker att kommunen istället borde hämta pengarna via skattehöjning. Dessutom se till att MKB byggde mer – till rimliga hyror.

Stjernfeldt Jammeh tycker att Hyresgästföreningens uppdrag är att förhandla hyrorna – och att det inte är någonting som ska göras varken utifrån kommunala uttag eller MKB:s vinst.

– Nu är det Malmöbornas bolag. Det är Malmöborna som äger MKB och allmännyttan har som sagt ett alldeles särskilt uppdrag att ta ett bostadssocialt ansvar och uppgifter att jobba med, det står med i ägardirektivet. MKB är ett verktyg och redskap för att jobba mot hemlösheten, säger Stjernfeldt Jammeh.

Hon pekar också på att pengar även gått åt andra hållet och ser inget negativt med att hyresgästerna i slutändan betalar för kommunens arbete mot hemlöshet.

– Tidigare när MKB har haft det kärvt ekonomiskt så har staden gått in och stöttat upp. Då har det handlat om att skjuta till ett par hundra miljoner till MKB.

Förra året gjorde MKB en vinst på 368 miljoner kronor. Vinsten har ökat stadigt sedan mer än tio år bakåt. År 2016 gjorde MKG en vinst på 931 miljoner kronor, enligt Hyresgästföreningen.

Fotnot: I en tidigare version stod det att staden tidigare skjutit till ett par hundra tusen till MKB, vilket är felaktigt, då det handlar om några hundra miljoner.

MKB i Malmö.