Mamma Erika kritisk till utredningen av olyckan där sonen Lucas dog

Publicerad 2019-11-02

24-åriga Lucas dog efter att en däcktruck vält på bilhandeln där han praktiserade.

Bara tre veckor efter den tragiska olyckan konstaterade Arbetsmiljöverket att det inte finns skäl att ta fallet vidare.

– Jag fick en chock när jag fick höra det. Det känns inte som att de undersökt detta ordentligt, säger Lucas mamma Erika.

Däcktrucken välte – och ett liv tog slut på tok för tidigt.

Efter den allvarliga olyckan på bilverkstaden i Umeå fördes Lucas akut till sjukhus med svåra skallskador. Klockan 12.13 den 12 september dödförklarades 24-åringen.

– Hela familjen, flera släktingar och hans närmaste vänner var med och tog farväl. Lucas hade tyckt om att se så många människor runtomkring sig, har pappa Peter tidigare sagt till Aftonbladet.

Både polisen och Arbetsmiljöverket inledde utredningar av händelsen. Den sistnämnda är nu klar.

– Vår advokat sa att det skulle ta minst sex månader, men de var färdiga på tre veckor. Jag fick en chock när jag fick höra det, säger mamma Erika.

Rekommenderar inte åtal

Arbetsmiljöverkets rapport är ännu inte offentlig. Myndigheten har dock konstaterat att det inte finns skäl att ta ärendet vidare till åklagare.

– Vi har genomfört två inspektioner och vi upptäckte en brist gällande dokumentationen för vem som är ansvarig för olika moment, säger Madeleine Wahter, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

– Bedömningen är att detta inte är tillräckligt allvarligt för att vi ska begära prövning. Arbetsgivaren har gjort det som kan förväntas utifrån kraven i lagstiftningen.

”Kommer fortsätta kämpa”

Erika är kritisk till hur utredningen har genomförts.

– Det kan omöjligtvis vara Lucas fel att han inte visste hur han skulle hantera pallyften. Den andra praktikanten som var med vid olyckan har sagt att han körde den på samma sätt.

– Det känns inte som att Arbetsmiljöverket kan ha undersökt detta ordentligt. Särskilt inte eftersom de blev klara så snabbt.

Men Madeleine Wahter försvarar myndighetens arbete.

– Jag är helt trygg i att vi har gjort en bra utredning. Att det gick snabbt i det här fallet beror bland annat på att vi hade inspektörer som kunde åka ut direkt och att det är ett begränsat antal personer inblandade.

Polisens utredning pågår fortfarande. Åklagaren Stig Andersson har tidigare sagt till P4 Västerbotten att det är ovanligt att åtal väcks utan en rekommendation från Arbetsmiljöverket. Han har dock ännu inte fattat beslut i det aktuella fallet.

– Om han väljer att inte gå till åtal så kommer vi överklaga det beslutet. Vi kommer att fortsätta kämpa, säger Erika.

Få bästa kollen – följ Aftonbladets
nyhetsmejl!

Följ ämnen i artikeln