Kinas ambassad hotar Sveriges regering

Publicerad 2019-11-15

Kinas ambassad hotar med konsekvenser för Sverige om regeringen deltar vid prisutdelningen av Tucholskypriset till den fängslade svenske förläggaren Gui Minhai i kväll, rapporterar Sveriges Radio.

Men regeringen tänker inte vika sig för det kinesiska hotet.

– Amanda Lind kommer att vara på plats under prisutdelningen, säger kulturministerns pressekreterare Josefin Sasse.

Sveriges kulturminister Amanda Lind kommer under fredagen att dela ut organisationen Svenska PEN:s Tucholskypris till den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina utan rättegång.

Gui Minhai, som tidigare var förläggare av regimkritisk litteratur i Hongkong, försvann från sitt semesterhem i Thailand för drygt fyra år sedan.

Sedan dess är han fängslad av de kinesiska myndigheterna som anklagar honom för ett trafikbrott som påstås vara begånget 2003.

Nu hotar Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou med konsekvenser för Sverige om högt uppsatta politiker leder och deltar i fredagens ceremoni.

Ambassadören vill inte gå in på vilka konsekvenser det handlar om, men uppger för Sveriges Radio att deltagandet skulle få allvarliga konsekvenser för ländernas relation.

”En upptrappning”

Gui Congyou säger även att svenskar inte ska tro att de med gott samvete kan såra det kinesiska folkets känslor och skada Kinas intressen.

Svenska Pens ordförande Jesper Bengtsson är förvånad över den starka kinesiska reaktionen:

– Uttalandet är skarpare än tidigare och riktat mot regeringen. Ett sådant hot har inte yttrats tidigare, så på ett plan är det en upptrappning, säger han.

Men det kinesiska hotet ändrar inte kulturministerns plan:

– Amanda Lind kommer att vara på plats under prisutdelningen. Alla andra frågor hänvisar vi till UD, säger hennes pressekreterare Josefin Sasse.

Ändrar inga planer

Till TT säger utrikesminister Ann Linde:

– Vi har markerat tydligt mot Kina både vid ambassaderna i Stockholm och i Peking. Sverige har yttrandefrihet, och det innebär att organisationer får dela ut pris till vem de vill.

Att en utländsk stat talar om för ett annat land hur regeringen bör agera är mycket allvarligt, konstaterar Ann Linde.

”Vi är oroliga”

Aftonbladet söker Kinas ambassad för kommentarer.

ambassadens hemsida uppger ambassadör Gui Congyou att konsekvenserna för relationen mellan Sverige och Kina kommer att visa sig senare.

Gui Minhai hålls i dag i kinesisk fångenskap.

– Vi vet ingenting om hur han har det eller hur han mår, så det är klart att vi är oroliga , säger Jesper Bengtsson.

ANNONS