”Det SKA knastra när man äter knäckebrödet”

Professorn om knapriga delikatessen

Uppdaterad 2020-02-20 | Publicerad 2020-02-19

Ett ögonblick …
… professor Ingemund Hägg i Knäckebrödsakademin.

Professor Ingemund Hägg.

Hur firar man knäckebrödsdagen bäst?

– Det är ganska självklart. Den ska man fira genom att starta dagen med knäckebröd.

Hur äter du knäckebrödet? Vad har du på det?

– Det är smör på. Det är det viktiga, det förhöjer det hela. Men sen lägger jag gärna en liten grönsak på, som broccoli. Och för att det ska bli fin färg: små tomater som man skär i stycken. Då blir det grönt och rött ovanpå och en väldigt fin smak.

– I allmänhet kan det bli två olika sorter till frukosten. Jag tror att det blir Roslags mellanknäcke och så kanske ett Pyramid spisbröd. Det räcker med två rejäla knäckebrödsmackor till frukost.

Har knäckebrödet fått ett uppsving?

– Ja, med den här hälsovågen anses det hälsosamt att äta knäckebröd. Det gamla klassiska rågknäckebrödet har utvidgats så man har lite olika tillsatser i form av kryddor och sädesslag. Själv vill jag ha det osötade klassiska rågbrödet.

Har knäckebröd någon egenskap annan mat inte har?

– En är att det alltid ska låta när man äter det. Det ska höras i det egna huvudet och gärna vitt runt omkring också, att här är någon som knastrar i sig knäckebröd. Knäckebröd, det ska låta. Man ska inte försöka dölja ljudet.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Jag önskar att Knäckebrödets dag ska uppmärksammas av bagare, livsmedelsbutiker och konsumenter. Jag önskar andra att få ta del av det, sådana som inte har upptäckt knäckebrödet ännu.



Onsdag den 19 februari är det Knäckebrödsdagen.

Följ ämnen i artikeln