Därför är trollkonton skadligt för demokratin

Oron är stor för att Ryssland ska påverka det svenska valet. Det är inte konstigt, då ryssar misstänks för att ha försökt sabotera ett flertal valrörelser i Europa och USA det senaste året.

Men avslöjandet om den misstänkta socialdemokratiska trollfabriken visar att vi inte behöver gå över ån för vatten.

Eller snarare Östersjön för att hitta troll.

Ett ynka fejkkonto, vars budskap fått mycket begränsad spridning, kan tyckas vara ganska oskyldigt. Det verkar också varit ganska amatörmässigt utfört.

Men antagligen avslöjades planerna i sin linda – personen bakom Twitterkontot hade även registrerat ett Facebook-konto, som dessutom gjort sig till administratör för en grupp.

Det man måste förstå är att fejkkonton och Twitterbotar (automatiserade konton) skapas för att påverka den demokratiska processen. Manipulera den. Falska nyheter och desinformation kan inte leva utan så kallade ”amplifiers”, (ungefär förstärkare), alltså konton som sprider dem (Läs gärna Atlantic Councils pedagogiska genomgång här).

Har man ingen publik, vilket de flesta sajter där desinformation startar inte har, så använder man fejkkonton. Genom att spruta ut budskapen, tagga beslutsfattare och medier, försöker man få andra att upprepa dem.

Når man in i etablerade medier, vilket har hänt flera gånger i USA, är det jackpot. Då har man lyckats styra debatten, på falska grunder.

De fejkade kontona kan användas till annat: att få att en åsikt att framstå som mer populär än de är, starta drev och kampanjer (som tas upp av etablerade medier i form av ”twitterstormar”) eller för att ge mer legitimitet till andra fejkade konton.

Twitter är en ganska liten kanal, men samtidigt används den av journalister och politiker. Det gör att man kan få ett enormt genomslag.

Internet är nedlusat med fejkkonton. Men satirbilderna och smutskastningen brukar spånas fram på forum som 4chan, inte på ett etablerat partis kansli.

Inför valet i Österrike avslöjades en socialdemokratisk före detta rådgivare med att ha startat falska profiler på Facebook i syfte att smutskasta motståndare, vilket väckte stor upprördhet.

Det är lätt att förstå varför.

Björn Palmertz, senioranalytiker på Försvarshögskolan, sa så här om trollkonton när jag intervjuade honom nyligen:

– Ska man ha en fungerande demokratisk dialog måste man veta vilka olika perspektiv som finns. Men också vilka som ligger bakom dem.

Läs också: Så riggas ett val by abgrafik - Infogram

Följ ämnen i artikeln