Medhelp polisanmäler Computer Sweden

TT

Publicerad 2019-02-21

Miljontals samtal till 1177 Vårdguiden låg öppet på en oskyddad server. Arkivbild.

Vårdföretaget Medhelp polisanmäler tidningen Computer Sweden, rapporterar Dagens Nyheter.

– Vi gjorde anmälan i går kväll, säger företagets tillförordnade vd Lennart Persson till DN.

Persson uppger att "några personer" anmälts, däribland chefredaktören Marcus Jerräng och den reporter som skrev artikeln om de oskyddade 1177 Vårdguiden-samtalen.

– Jag har inga kommentarer, säger Jerräng till TT.

Anmälningarna gäller misstänkt dataintrång, misstänkt anstiftan till dataintrång och obehörigt röjande av personuppgifter.

Enligt Nils Funcke, tidigare sekreterare i Yttrandefrihetskommittén och expert på tryck- och yttrandefrihetsfrågor, är det osäkert vad anmälan kan leda till.

– Det finns ju anskaffarfrihet i grundlagen. Man har rätt att inskaffa uppgifter och information. Men den är begränsad så tillvida att sättet man anskaffar uppgifter på kan vara straffbart, säger han och fortsätter:

– Är det så att Computer Sweden hackat sig in kan de straffas för olaga dataintrång. Däremot ska ju den aktuella servern ha legat öppet exponerad på internet, så det är krångligt.

I måndags avslöjade Computer Sweden att miljontals inspelade telefonsamtal till 1177 Vårdguiden – emottagna av Medicall, ett dotterbolag till den ansvariga vårdgivaren Medhelp – legat öppet på en oskyddad server i flera år.

Följ ämnen i artikeln