IS-kvinna kan bli av med medborgarskap

Foto: Metropolitan Police handout/AP/TT
En bild från en övervakningskamera den 23 februari 2015 visar Shamima Begum passera säkerhetskontrollen på flygplatsen Gatwick för att resa till Turkiet och därefter vidare till Syrien. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Den 19-årig brittiska kvinnan Shamima Begum som reste till Syrien som 15-åring för att ansluta sig till terrorrörelsen IS kan bli av med sitt medborgarskap, rapporterar brittiska medier.

Enligt kvinnans advokat har hennes familj fått beskedet av det brittiska inrikesdepartementet. Begum lämnade plötsligt sitt hem i östra London och for till Syrien tillsammans med två andra flickor – vilket fick stor uppmärksamhet i medier världen över.

Begun – som har berättat att hon känt sig likgiltig inför brutala mord som genomfördes av terrorsekten, eftersom det handlat om "islams fiender" – vädjar nu om sympati och om att få återvända till Storbritannien med sin nyfödda dotter.

Men inrikesminister Sajid Javid har sagt att han ska göra allt i sin makt för att hindra henne att återvända, skriver The Guardian.

Över 100 personer med dubbelt medborgarskap har blivit av med sitt brittiska dito. Begum har inte dubbelt medborgarskap, men eftersom hennes mamma har det skulle det enligt The Guardians källor vara möjligt att på den grunden dra in dotterns brittiska medborgarskap.