Misstänkt 17-åring släppt på fri fot

Publicerad 2015-09-22

HUDIKSVALL. En av de två 17-åringar som begärts häktad misstänkt för mordet på en 18-åring i Söderhamn i lördags släpptes på fri fot efter häktningsförhandlingarna i Hudiksvalls tingsrätt idag.

Rätten ansåg inte att det fanns skäl att häkta honom som misstänkt för brotten.

Hans jämngamle kamrat häktades dock enligt den framställan kammaråklagare Christer Sammens presenterat för rätten och som innebar att han är på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök på Rustmakaregatan i Söderhamn efter midnatt i lördags. Själv förnekade 17-åringen brott och motsatte sig häktning. Men här var rätten obeveklig.

Gruff som spårade ur

Förhandlingarna hölls till största delen inför lyckta dörrar.

Efter samtal med åklagare och försvararen till den frisläppte 17-åringen bekräftas det vad som tidigare antytts att det är gruff mellan ungdomar som spårat ur.

– Det är olika ungdomsgrupper som stött ihop och handgemäng har uppstått, säger Christer Sammens.

Vet du något om varför det blev bråk?

– Nej, inget tycks ha varit planerat. Ett av sällskapen var på väg till en efterfest och andra hälften hade kommit med buss och bil från Bollnäs. Så det var nog bara olyckligt att de stötte ihop, säger Sammens.

”Erkänner att han deltog”

Advokat Tomas Krokström försvarade den nu frisläppte 17-åringen.

– Min klient var på platsen och erkänner att han även deltog i det tumult och slagsmål som uppstod bland ungdomarna. Men han var inte på något vis delaktig i det som ledde till att en person avled och en annan skadades. säger Krokström.

Kan du säga något o varför det blev tumult?

– Ungdomligt tjafs är nog den enkla förklaringen.

Nio anhölls

Det var efter midnatt i lördags som en 18-åring knivmördades  på öppen gata i centrala Söderhamn. En 17-åring skadades allvarligt och vårdas fortfarande på sjukhus.

I ett första skede anhölls nio ungdomar misstänkta för inblandning i dådet. De har sedan släppt en efter en.

Den 17-åring som återstår och nu häktats ska var den som hållit i kniven, enligt uppgift till Aftonbladet.

Åtal ska väckas senast 6 oktober.

”Känns ofattbart”

Många Söderhamnsbor – både unga och gamla – sörjer den dödade 18-åringen. Det visar det hav av ljus och många hälsningarna som lagts ut på mordplatsen i korsningen Götgatan-Rustkammaregatan.

–  Det känns ofattbart att någon dödats här så nära oss. Vi hörde ungdomar stoja högljutt sedan vi gått och lagt oss i lördags.  När jag senare gick upp för att titta såg jag blåljus och förstod att något hänt, säger en närboende till Aftonbladet när vi besökte platsen.