Få flyttar med när myndigheter utlokaliseras

TT TT

Publicerad 2018-04-28

I nuläget är det färre än 15 personer som följer med när flera hundra statliga jobb nu utlokaliseras, rapporterar Jusektidningen Karriär. Arkivbild.

Hundratals statliga jobb flyttas från Stockholm till andra delar av landet. Men de anställda stannar ofta kvar hemma – bara en av 20 väljer att flytta med.

E-hälsomyndigheten, Fastighetsmäklarinspektionen, Universitets- och högskolerådet, EFS-rådet... Flera myndigheter har på regeringens initiativ flyttat hela eller delar av sin verksamhet till orter utanför Stockholm de senaste åren. Men enligt en granskning som Jusektidningen Karriär gjort så stannar de flesta medarbetarna kvar hemma. Av totalt 233 flyttade jobb har bara 12 anställda –eller en av 20 – följt med. Och av de nära 300 statliga jobb som just nu utlokaliseras är det bara 17 anställda som flyttar.

I dag har bara 60 procent av de statliga arbetsplatserna sitt huvudkontor kvar i Stockholms län. Helt rätt, om man får tro civilminister Ardalan Shekarabi (S).

– Vi behöver säkerställa att staten tar sitt ansvar för att hålla ihop Sverige. Det förutsätter att den finns närvarande i hela landet, både med statliga myndigheter men också med statligt serviceutbud, säger han till tidningen.

Flyttlasset går inte enbart från huvudstaden till andra orter i landet, utan även till utsatta områden inom Stockholmsområdet. Tidigare i år beslutade regeringen exempelvis att Sida ska flytta från Östermalm till Botkyrka.