Här möter Wallström USA:s utrikesminister i Wien

Publicerad 2017-12-07

Här träffar Sveriges utrikesminister Margot Wallström sin amerikanska motsvarighet Rex Tillerson.

Ministrarna diskuterade då framförallt tre kärnfrågor – Nordkorea, Ukraina och Jerusalem.

– Det var i en positiv och konstruktiv anda. Ibland är vi överens om att vi är oense men det råder i alla fall stor samsyn gällande Nordkorea och Ukraina, sa Margot Wallström till Aftonbladet efter mötet.

Som Aftonbladet tidigare skrivit om fanns det tidigare planer på att Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) och hennes amerikanska motsvarighet Rex Tillerson skulle träffats i Stockholm under onsdagskvällen.

Men då mötet inte gick att få till träffades de båda utrikesministrarna i stället under det årliga ministermötet vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) i Wien som hölls under torsdagen.

– Det var ett riktigt bra samtal där vi började med att konstatera att vi har en god och långvariga relation och samarbete, där bland annat det transatlantiska säkerhetssamarbetet är viktigt och koalitionen mot IS.

Nordkorea, Ukraina och Jerusalem

Förutom det var det även tre viktiga ämnen som stod på dagordningen; Nordkorea, Ukraina, och Jerusalem.

– Gällande Nordkorea så pratade vi om hur situationen ser ut nu och hur den har förvärrats efter det senaste testet. Vi konstaterade även att vi kommer att ses den 15 december i säkerhetsrådet där just Nordkorea ska tas upp.

Vidare förklarar Wallström att hon och Tillerson diskuterade vikten av att sanktionerna mot diktaturen genomförs ordentligt och att man är överens om att försöka skapa en dialog för en fredlig lösning så fort som möjligt.

– Vi hoppas att få slippa se en upptrappad retorik och vi båda förstår att det gäller för båda sidor i den här konflikten.

Tillerson tackade Sverige

Den amerikanska utrikesministern tackade även Sverige för dess engagemang i arbetet som skyddsmakt för USA i Nordkorea.

– Jag har sagt att vi kommer att stödja alla försök till dialog för en fredlig lösning och att vi är villiga att använda våra kontakter för att uppnå detta.

Vidare diskuterade utrikesministrarna också Ukraina och Jerusalem.

– Vi har båda en stor samsyn när det gälle Ukraina, att det är en mycket besvärlig humanitär situation och vi tror båda att en FN-mission skulle kunna vara rätt väg att gå för en fredlig lösning. Men det handlar om hur den ska vara utformad. Det som Ryssland hitintills har lagt fram är helt oacceptabelt.

Slutligen tog Margot Wallström upp frågan om Jerusalem och det faktum att USA:s president Donald Trump under onsdagen erkände Jerusalem som Israels huvudstad och tänker flytta den amerikanska ambassaden till staden.

”Överens om att vi är oense”

En fråga där de båda utrikesministrarna inte var överens.

– Jag framförde våra starka invändningar mot beslutet då jag tror att det kommer att ge negativa effekter på fredsprocessen och stabiliteten i regionen. Tillerson förklarade då presidentens beslut och att man är i kontakt med parterna i regionen och fortsätter att arbeta för fred, säger Wallström som fortsatt stödjer en tvåstatslösning.

Trots meningsskiljaktigheterna sammanfattar Wallström besöket följande:

– Det var i en positiv och konstruktiv anda. Ibland är vi överens om att vi är oense men det råder i alla fall stor samsyn gällande Nordkorea och Ukraina.

Extrainkallat krismöte i FN

På fredag eftermiddag, svensk tid, kommer ett extrainsatt möte att hållas i FN:s säkerhetsråd gällande USA:s beslut att erkänna Jerusalem.

Tanken är att FN-chefen António Guterres ska öppna mötet. 

Han har tidigare sagt att frågan om Jerusalems status måste beslutas i förhandlingar mellan israeler och palestinier och att det inte finns något alternativ till en tvåstatslösning.

ANNONS