Israel går med på eldupphör

Uppdaterad 2014-07-26 | Publicerad 2014-07-25

Gazakrisen fortsätter skörda dödsoffer.

Sent på fredagskvällen uppgavs dock att Israel gått med på ett tolv timmar långt eldupphör, enligt amerikanska källor.

Även Hamas uppges ha gått med på eldupphör.

Antalet döda i Israels invasion av palestinska Gazaremsan klättrade över 800 under fredagen och torsdagen blev ett av de blodigaste dygnen hittills med närmare 100 döda.

Samtidigt verkade möjligheterna till en vapenvila bli större.

USA och Egypten har suttit i förhandlingar med Israel och palestinska företrädare, med förhoppningen om att få till en veckolång humanitär vapenvila från söndag.

Men Israels säkerhetskabinett avslog förslaget på fredagskvällen, rapporterar BBC.

Enligt källor till CNN kräver Israel att få behålla sina trupper i Gaza under vapenvilan.

Hamas har ännu inte svarat på det nya förslaget.

Senare under fredagskvällen när USA:s utrikesminister var på väg att lämna Kairo uppgav en källa i hans sällskap att Israel gått med på en kortare vapenvila.

– Israel har godtagit ett tolv timmar långt eldupphör från klockan 07 på lördag morgon, säger myndighetskällan enligt AFP.

Enligt en talesperson för Hamas har även de gått med på eldupphör, rapporterar Sky News.

Hamas har avvisat tidigare försök

Hamas har tidigare avvisat Egyptens förslag till vapenvila. Hamasledaren Khalid Mishal säger i en intervju med BBC att en vapenvila måste inkludera garantier för att Israels blockad mot Gaza upphör.

Det nya förslaget har skrivits tillsammans av USA och Egypten, enligt CNN. Det är den palestinske presidenten Mahmoud Abbas som för palestiniernas talan.

Hamas kommunicerar genom diplomater från Turkiet och Qatar.

Anmäler Israel för krigsbrott

Den palestinske justitieministern Saleem al-Saqqa och Gazas chefsåklagare Ismail Jabr anmälde under fredagen Israel till den internationella brottsmålsdomstolen i Haag.

De anklagar Israel för att ha begått krigsförbrytelser under de 18 dagar som striderna mellan Hamas och den israeliska militären har pågått, rapporterar AP.

Under lördagen ska ett internationellt möte mellan utrikesministrar hållas i Paris om Gazakonflikten, uppger en fransk diplomat enligt TT.

Förutom Frankrikes utrikesminister deltar bland annat kollegor från USA, Storbritannien, Tyskland, Italien, Qatar och Turkiet.

– Vårt mål är att samla alla internationella ansträngningar, i synnerhet det egyptiska initiativet, för att så snabbt som möjligt skapa förutsättningar för en vapenvila, sa den franske diplomaten enligt TT.