Så skapar du en exotisk dröm!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-05

Odla bambu i din trädgård och bli ett med naturen

Foto: BJÖRN HANSSON

Läcker och lättodlad bambu ståtar i allt fler svenska trädgårdar.

Modern prärieodling, böljande buskage eller en kruka i ensamt majestät på terassen. Det exotiska gräsets många skepnader förverkligar drömmen om ett mer naturlikt uterum.

Nya vindar blåser. Nu ska vi tillbaka till naturen. Idealet är inte längre den pedantiskt ompysslade perfekta greenen med snörräta rosrabatter. Nej, vi vill ha levande uterum där nya miljöer skapas av årstidernas växlingar. Naturliga miljöer som speglar ett mer avslappnat och miljövänligt sätt att förhålla oss till vår trädgård.

Det handlar om en livsstil och attityd som inte bara förenklar trädgårdsarbetet. Att slippa vattna, gödsla och klippa spar på naturresurserna och gynnar den biologiska mångfalden.

Lättskötta

Få växter passar det nya trädgårdsidealet så bra som prydnadsgräs och bambu. Lättskötta, friska och robusta.

Trots att de flesta härstammar från andra sidan jordklotet klarar sig många förvånansvärt bra här på våra nordliga breddgrader. Vissa rullar ihop sina blad när kylan biter som värst, men andra som bisset- och sicksackbambu trotsar snö och is med gröna bladkaskader.

Ofta ser vi dem i storslagna parkliknande trädgårdar, men de går lika bra att odla hemma i trädgården. Frågan är vad som passar.

Liksom allt gräs finns bambu i olika form, färg och format. Allt från små tuvor till sex meter långa stolpar. Vissa sprider sig ohämmat och passar kanske bäst på större marker där man vill täcka marken eller skapa en prärieliknande miljö. Andra håller sig där du planterad dem och kan dölja en soptunna, skugga en sittplats eller bilda häck runt uterummet.

Nya sorter

Du kan också ge liv åt rabatten med olika slags gräs. Vanligast är dock att använda det gröna som fond eller samplanteringsväxt för att framhäva blommor eller andra specifika växter.

Visst, alla arter trivs inte överallt. Du måste hitta dem som klarar förhållandena där just du bor. I nyutkomna boken ”Gräs och bambu” av Marie Hansson och Björn Hansson, finns beskrivning av cirka 600 sorter med handfasta planterings- och skötselråd.

Många sorter som säljs är dock nya i Sverige varför det kan vara smart att prova de du är intresserad av i liten skala innan du slår på stort.

Gräs

Gräs är den ekologiskt viktigaste växt vi har. Inte minst genom sin enastående spridningsförmåga.

En femtedel av jordens yta är täckt av gräs i form av ängsmark, hed, prärie, stäpp och savann.

Var du än bor bör du hitta en sort som passar.

Följ ämnen i artikeln