”Vill göra Frostenson till våroffer”

Uppdaterad 2018-04-13 | Publicerad 2018-04-11

Författaren Stina Otterberg, partner till akademiledamoten Horace Engdahl, menar att ledamoten Katarina Frostenson utsatts för dubbelbestraffning.

Frostenson borde inte borde ställas till svars för vad Kulturprofilen anklagas för genom att tvingas avgå, skriver Otterberg i DN Kultur.

”Vi måste tala om Snöflickan på riktigt”, inleder Stina Otterberg, författare och skribent på DN Kultur med syftning på Katarina Frostenson, den ledamot i Akademien som det nu tvistas om bör sitta kvar eller inte.

Detta efter att det framkommit att Kulturprofilen, som Frostenson har kopplingar till, läckt namnet på flera Nobelpristagare i litteratur.

En fraktion inom Svenska Akademin kräver hennes avgång medan åtta ledamöter, däribland Horace Engdahl, ständig sekreterare mellan 1999 och 2009, anser att det inte finns tillräckliga skäl för att hon ska avgå.

Horace Engdahl som inte vill att Frostenson utesluts, har i en debattartikel i Expressen uttryckt sitt bristande förtroende för Sara Danius, och skriver att hon är den ”sämsta ständige sekreteraren sedan 1786”.

Nu kritiserar författaren Stina Otterberg, partner till Horace Engdahl, dels avhopparna från Akademien för att det gått ut offentligt med hur röstningen föll ut och för att de ställer krav på Frostensons avgång.

”Skrämmande skådespel”

”När jag ser mig omkring är det som att media och den folktribunal som tar sig allt större plats och talar med allt gällare tonläge tillsammans dansar en vild och segerviss dans med det enda målet att göra Katarina Frostenson till våroffer. Det är ett skrämmande skådespel att betrakta. En uråldrig ritual som inte hör hemma i ett förnuftssamhälle” skriver hon och menar att Frostenson utsätts för en dubbelbestraffning när hon ställs till svars för de gärningar som Kulturprofilen anklagas för.

Otterberg skriver själv att hennes position som partner till Horace Engdahl gör en henne jävig men att hon: ”mognat i ett beslut att jag i den här situationen bör använda det språk och det utrymme i offentligheten som jag förfogar över”.