Framtidstro tema för Löfven på Utøya

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix/TT
Stefan Löfven besökte Utøya.

Utøya, en idyllisk liten ö väster om Oslo, var för fem år sedan skådeplats för det dödligaste terrordådet i nordisk historia.

I sitt tal på ön i dag uttryckte statsminister Stefan Löfven sin beundran för hur den norska arbetarrörelsen hanterat katastrofen.

– Ni har min respekt och min beundran för det sätt ni har hanterat detta, inledde Löfven sitt tal till åhörarna, till största delen medlemmar av den norska arbetarrörelsens ungdomsförbund AUF.

Samma ungdomsförbund som för fem år sedan drabbades när deras sommarläger brutalt angreps av Anders Behring Breivik, som utklädd till polis sköt ihjäl 69 deltagare och skadade över 30 på drygt en timme.

Stefan Löfvens tal fick i sista stund flyttas inomhus på grund av ett ihärdigt regnande, och i talarstolen valde han att prata mycket om politisk ideologi och om framtidstro.

– Det finns krafter som inte vill att vi ska tro på vår förmåga att förändra, sade han.

Enligt Löfven är det politikens uppgift att just förändra.

– Det är därför vi är här.

Norden förebild

Talet kretsade även kring behovet av mer solidaritet och jämlikhet. Stefan Löfven betonade att den nordiska modellen är en förebild i hela världen och framhöll de starka banden mellan norsk och svensk socialdemokrati.

Flera gånger under talet avbröts han av applåder.

I fjol återupptog AUF lägerverksamheten på ön för första gången sedan massakern. Och i veckan har hundratals ungdomar från den norska arbetarrörelsens ungdomsförbund AUF samlats på Utøya igen, bland annat i sällskap av 20-talet SSU-medlemmar.

Temat för årets sommarläger, det andra sedan den makabra massakern på ön, är "Vi bygger landet för framtiden".

Förutom Stefan Löfven besöker även det norska Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre ön i dag. Besöket är Löfvens andra på Utøya efter Breiviks massaker. Förra gången Löfven var där, 2012, deltog han i en minnesceremoni i egenskap av S-ledare.

Lägret viktigt

En av ungdomsförbundets medlemmar på plats var 27-årige Nils Kristen Sandtrøen som själv var på Utøya för fem år sedan. När skjutningarna började räddade han sig genom att simma rakt ut i fjorden, hundratals meter, och plockades sedan upp ur det kalla vattnet av en båt

– Detta är en plats jag har nära relation till och jag tycker det är bra att vi har klarat att få i gång sommarlägret igen, som det var före tragedin 2011, säger han till TT:s utsände.

Årets tusental lägerdeltagare, de flesta boende i blöta tältläger, tampades på lördagen med ett ihärdigt regn, men humöret var på topp med både fotboll och volleyboll på leriga planer. Han tror att lägerverksamheten är väldigt viktig för AUF, för att knyta band mellan politiskt aktiva i olika delar av landet.

Under massakern för fem år sedan förlorade han fem nära vänner:

– Man tänker ofta på att man har tur som lever och hur viktigt det är att jag bidrar med mitt samhällsengagemang, säger Sandtrøen, som i dag är vice borgmästare i Tynset, Norge.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Utøya