Läkarna sa att Elsas, 6, kikhosta inte fanns

Uppdaterad 2016-10-14 | Publicerad 2016-10-13

Fick vänta bland spädbarnen – nu smittas fler

Antalet barn som smittas av kikhosta har ökat drastiskt. Men när sexåriga Elsa började hosta för två månader sedan sa läkarna på akuten att den smittsamma sjukdomen inte fanns i Sverige längre – och placerade henne i ett väntrum med spädbarn.

– Man undrar hur det gick med dem sedan, säger hennes mormor Laila.

Det var i början av augusti som sexåriga Elsa började hosta panikartat, så att hon kiknade.

Mamma Karolina och mormor Laila misstänkte tidigt att det kunde vara kikhosta och tog henne till akuten på Östra sjukhuset i Göteborg. Men där sa både läkare och sköterskor att kikhosta inte finns i Sverige längre.

När de åkte in igen dagen därpå fick de samma besked. Den tredje dagen krävde de att Elsa testades.

– Då var hon så dålig att hon nästan kvävdes. Vi gav oss inte och fick göra ett test. Dagen efter visade det sig att det var kikhosta, säger Elsas mormor Laila Oldsberg.

Kan vara dödlig för spädbarn

Under hösten har antalet barn som smittats med kikhosta i Sverige ökat plötsligt och drastiskt. Det meddelade Folkhälsomyndigheten på onsdagen.

Infektionen kan bli extra allvarlig för barn under ett år – och potentiellt dödlig. Förra året drabbades 41 spädbarn av sjukdomen och ett av dem dog.

De flesta svenska barn är vaccinerade, men vaccinet är inte hundraprocentigt.

På Östra sjukhuset i augusti insisterade Elsas mamma och mormor på att få sitta i ett isolerat rum, men fick nej.

– Då hade vi suttit ett antal timmar i samma väntrum som en massa barn. Bland annat sida vid sida med en mamma som hade ett barn som var en månad gammalt, säger Laila Oldsberg.

”Nog inte hunnit reagera”

Två veckor efter att Elsa och familjen besökt Östra sjukhuset gick Folkhälsomyndigheten ut med en påminnelse till Sveriges vårdgivare: ”Vaccinera i tid, upptäck i tid och var uppmärksam”.

De konstaterade också att det är lätt att kikhosta faller i glömska när vaccineringen har sänkt sjuktalen på lång sikt.

Younis Khalid, överläkare vid akuten på Östra sjukhuset, säger att de påminns om kikhostan med jämna mellanrum.

– Om barnet sökt sig till akuten tre gånger och hamnat i väntrummet med smittsam hosta är det så klart beklagligt. Här låter det som att man missat att tänka den tanken.

Han misstänker också att de kan ha blivit för trygga i tanken att vaccinering raderat ut kikhostan.

– Vid det laget hade det kommit in ett par fall, men vi hade nog inte hunnit reagera. Oavsett ska man alltid tänka tanken.

Tänker på spädbarnen

Younis Khalid säger att det är bra att de uppmärksammas mer.

Elsa, 6, är på bättringsvägen, även om hon hostar till ibland. Men mormor Laila Oldsberg frustreras när hon tänker på dagarna på akuten.

– Vi kände oss dumförklarade. Och sedan får man svart på vitt att det var som man misstänkte och då tänker man på de barn som var i väntrummet, man undrar hur det gått med dem.