Nu skärps antibiotikareglerna för djur i EU

Foto: Johan Bävman/TT
Nu blir det stopp för antibiotika till djur i onödan i hela EU. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Ingen antibiotika till friska djur framöver. I dag ska EU fatta beslut om att skärpa reglerna för antibiotikaanvändning.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) är både nöjd och stolt över att EU nu skärper reglerna. Sverige har lobbat hårt för att medicin inte ska ges i onödan, det gäller både under hans ministertid och tidigare, berättar han.

– Det här blir en avsevärd skärpning. Man får inte längre rutinmässigt ge antibiotika, och inte längre kompensera bristande djurhållning med antibiotika. Vissa har antibiotika i djurfoder i förebyggande syfte, men det blir inte längre tillåtet, säger han.

Ingen skillnad för Sverige

För svenska bönder kommer beslutet inte att innebär någon skillnad. Här används inte medicinen på det sätt som nu förbjuds.

– Vi skärpte reglerna redan på 80-talet. Då skrattade andra länder åt Sverige, men det gör de inte längre.

Farorna med antibiotikaresistens är otäcka, berättar han. Nu uppskattas 33 000 personer per år dö i Europa på grund av resistenta bakterier, men problemet ökar.

Global utmaning

– En brittisk studie har visat att om inget görs kommer siffran att vara 10 miljoner om några år. Det är en jättestor global utmaning.

För svenska bönder innebär dock skärpningen att de nu får konkurrera på samma villkor som andra.

– I dag har svenska bönder en stor fördel eftersom vi har så friska djur. Vi ger minst antibiotika, ändå växer svenska grisar snabbast. Vi har visat att vår djurhållning är långsiktigt hållbar, säger Sven-Erik Bucht.

ARTIKELN HANDLAR OM