Rätt att åtala ”maffians bankir” – åklagare frias

Publicerad 2018-08-29

I dag kom domen mot den åklagare som Torgny Jönsson, kallad ”maffians bankir”, stämt.

Han menar att åklagaren hade väckt ett falskt åtal mot honom.

I tingsrätten friades åklagaren och även hovrätten gör nu samma bedömning.

Åklagaren begick enligt hovrättens dom inget fel när hon väckte åtal mot Torgny Jönsson.

– Det är en stor besvikelse. Vi hade ju hoppats att hovrätten skulle slå ett slag för rättssäkerheten. Men icke. Det är alltjämt okej med den här typen av lotteriåtal, säger Filip Savic, Torgny Jönssons advokat, i en kommentar.

Torgny Jönsson och hans advokat har diskuterat möjligheten att söka prövningstillstånd i Högsta domstolen men har ännu inte bestämt sig. Advokat Filip Savic är säker på att det var ett falskt åtal mot hans klient.

– Jag är övertygad om att hans historik har spelat in – sedan om det har varit omedvetet eller medvetet kan jag inte säga.

Torgny Jönsson har fört sin egen talan i rättssalen och förklarade rättegången mot åklagaren så här:

– Jag är intresserad av rättssäkerhetsfrågor. Det är skälet till att jag har väckt det här åtalet.

Åklagarens advokat, Lars Kruse, är mycket nöjd med domen men är inte förvånad över att hans klient friades.

– Allt annat hade varit rättshistoria. Det hade inneburit att gränserna för åtalsprövning hade förskjutits och att åklagare knappt hade vågat väcka åtal trots att det är deras plikt, säger Lars Kruse.

Friades – och åtalade

Bakgrunden till det hela är ett åtal hösten 2017, då ett flertal personer åtalades i en mycket omfattande bedrägerihärva med dataintrång. Den 39-årige huvudmannen dömdes i tingsrätten till sex och ett halvt års fängelse för grova bedrägerier om 27 miljoner kronor. Den domen kvarstår eftersom han valde att dra tillbaka sitt överklagande.

Torgny Jönsson var åtalad i samma mål för stämpling till häleri. Åklagaren hävdade att Jönsson hade fått i uppdrag att hitta någon som ville agera hälare åt ett antal grävmaskiner och segways.

Jönsson friades i det målet då tingsrätten inte ansåg att det fanns tillräckliga bevis. Det var det åtalet som Torgny Jönsson menade aldrig borde ha väckts, och därför stämde åklagaren för falskt, alternativt obefogat, åtal.

Torgny Jönsson sitter just nu häktad igen, misstänkt för grova bedrägerier.

Följ ämnen i artikeln