Forskare varnar: Att äta sent på dygnet ökar risken för cancer

avJoanna Górecka

Foto: Arman Zhenikeyev/COLOURBOX

Du är inte bara vad du äter. Du är hur du äter och, visar det sig, när du äter. Enligt en ny studie kan en tidig middag och en lång nattfasta avsevärt minska risken för att drabbas av cancer, skriver CNN.

Många är de kostråd som varnar för cancerframkallade livsmedel. Men det är inte bara vad du äter som kan vara avgörande för din hälsa, utan också när du äter.

En ny studie, som har gjorts vid Barcelona Institute for Global Health, visar att att den som äter middag innan 20.00, eller allra senast två timmar innan läggdags, reducerar sannolikheten för att utveckla cancertyper såsom prostatacancer och bröstcancer med 20 procent, skriver CNN.

Och det tycks bero på den berömda biologiska klockan.

Beror på dygnsrytmen

Det är inte bara måltider som vi ska undvika sent på kvällen. Tidigare studier har visat att bröst- och prostatacancer kan länkas till skiftjobb som stör dygnsrytmen. 2007 beslutade Världshälsoorganisationen WHO att nattarbete, som stör kroppens dygnsrytm, skulle klassificeras som ”förmodligen cancerframkallande”.

– Det är egentligen inte konstigt. Alla levande organismer har utvecklats genom att fungera olika på dagen och natten, säger forskaren Manolis Kogevinas, skriver CNN.

För människan, som har utvecklats med en kosthållning som kräver periodisk fasta, har sena måltider associerats med en rad hälsovådliga konsekvenser. Ju längre nattfasta du har, desto mindre risk att utveckla cancer, enligt den nya studien.

– Människor som har längre nattfasta, och därmed ägnar sig åt mindre sent ätande, har bättre blodsockerkontroll och mindre risk för att utveckla cancer, säger forskaren Catherine Marinac till CNN.

Hoppas påverka den sydeuropeiska matkulturen

Som bekant är studiens ursprungsland Spanien och dess grannländer hejare på att äta just sent på kvällen. De flesta restaurangerna öppnar inte ens innan klockan 20.00 – som är den tid vid vilken forskarna menar att man redan ska ha börjat smälta dagens sista måltid.
– Vi hoppas at det här gör avtryck i sydeuropeiska länder, där människor generellt sett, äter väldigt sent, säger Manolis Kogevinas.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cancer

Sömn

Kost