Lennart, 71: ”Planet slog ned 300 meter från mitt hus”

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2018-08-21

Lennart Pettersson blev ögonvittne till när Jas-planet störtade utanför Ronneby.

Han satt och fikade i trädgården när ett oväntat ljud plötsligt hördes – och stridsplanet dök upp.

– Det gick väldigt lågt, kanske 50 meter ovanför huset. Det lät som det gick på tomgång. Det verkade glidflyga. Jag såg det fem sekunder sedan försvann det bakom träden. Fem sekunder senare small det, säger Lennart Pettersson.

Lennart Pettersson, 71, som bor utanför Möljeryd några kilometer från flygflottiljen i Kallinge, blev ögonvittne till när stridsflygplanet störtade. Han uppfattade det som om det flög oerhört nära hans hus – kanske bara 50 meter upp i luften. Eftersom Lennart Pettersson bor nära landningsbanan är han van att höra ljuden från Jas 39 Gripen. Nu reagerade han direkt på att något lät annorlunda.

– Det var ett susande ljud. Det lät inte som vanligt. Det lät som det gick på tomgång. Jag rusade upp och tittade. Jag såg att det kom väldigt lågt över huset. Jag förstod direkt att något var fel, säger Lennart Pettersson.

Lennart Pettersson sprang in för att ringa 112. Larmcentralen hade inte hört om ett störtat plan och Lennart uppfattade det som att han var den första som ringde.

Kunde slagit ner i hans hus

Efter samtalet såg han en räddningshelikopter. Någon pilot såg han dock aldrig.

Nedslagsplatsen är cirka 300 meter från Lennart Petterssons hus. Han konstaterar att planet lika gärna kunde ha gått ned i huset.

– Det var max 50 meter ovanför huset, det flög rakt över, säger han.

– Än så länge har det inte bekommit mig. Det kanske kommer ikväll när jag ska gå och lägga mig.

”Det lät som det glidflög”

Enligt flygflottiljen i Kallinge orsakades kraschen av att planet kolliderade med en flock fåglar. Piloten ska ha försökt vända och landa men beslutat sig för att skjuta ut sig.

– Man tycker att det ska vara lite stabilare och klara av fåglar. Men det är klart om de hamnade på ett känsligt ställe kanske det blir så, säger Lennart Pettersson.