Ebba Busch Thor var redo att avgå – på grund av mannens sjukdom

avJenny Rydberg

NYHETER

Under våren 2015 fick Ebba Busch Thors (KD) man Niklas diagnosen epilepsi.

I SVT:s Skavlan berättar hon om när hennes man fick ett kraftigt anfall.

– Jag var beredd att avgå, säger Ebba Busch Thor i Skavlan.

Ebba Busch Thor (KD) deltar i kvällens Skavlan, i SVT.

I programmet berättar hon om den omtumlande våren 2015. Inte nog med att hon valdes som ny partiledare för Kristdemokraterna och var nybliven mamma till sonen Birger. Hennes man, fotbollsspelaren Niklas Busch Thor, blev allvarligt sjuk.

– Hela den våren är otroligt omtumlande. Dagen innan jag valdes får min man beskedet att han har en livslång sjukdom, diagnosen epilepsi. Sedan går det ytterligare några veckor, då är Birger sex veckor gammal, då sitter vi på midsommarafton, bredvid varandra i soffan och han räcker över Birger till mig och han säger att han känner sig konstig. Sedan börjar han att skaka och går in i ett fullskaligt, stort, epilepsianfall, berättar Ebba Busch Thor i Skavlan.

”Jag trodde att jag miste honom”

– På bara några sekunder så ligger han på marken och är likblek, svettig, fradgar, han blöder och är helt okontaktbar. Jag ser att han inte andas och börjar tappa färgen i ansiktet, fortsätter Ebba Busch Thor.

En märkbart berörd Ebba Busch Thor berättar i programmet om hur hon trodde att det värsta var på väg att hända.

– Det går inte att tänka något annat i det läget än att ”nu dör mannen jag älskar framför mina ögon”. Jag trodde att jag miste honom, där och då.

”Var beredd att avgå”

Ebba Busch Thor säger att hon var beredd att lämna sin nya roll som partiledare, fram tills att hennes man under sommaren fick den hjälpen han behövde.

– Jag var beredd att avgå. Det här byggde ju på att Niklas skulle kunna vara föräldraledig och vi visste inte om han skulle kunna vara det, säger Ebba Busch Thor i programmet.

I Skavlan pratar Ebba Busch Thor också om januariöverenskommelsen och hur den har påverkat relationen mellan henne och Annie Lööf (C).

– Vi kommer att att ha ett riktigt starkt samarbete mellan våra partier, och kroka arm igen, den dagen vi alla är beredda att ge Sverige en ny regering igen. Fram tills dess blir det annorlunda, säger hon i programmet.

Busch Thor: Relationen har förändrats i grunden

Ebba Busch Thor säger att relationen mellan henne och Annie Lööf har förändrats i grunden.

– Vi träffas inte på det sättet i Alliansen som vi gjorde förut. Alliansen på nationell nivå, som vi har jobbat tidigare, det finns inte längre, säger Ebba Busch Thor.

Fredrik Skavlan frågar KD-ledaren om det än så länge är ett öppet sår mellan henne och Annie Lööf.

– Ja, det får man säga att det är, svarar Ebba Busch Thor.

ARTIKELN HANDLAR OM