Trafikverket varnar: Risk för halka i hela landet

Trafikverket: ”Förrädiska isfläckar som inte syns”

avAmanda Skagerström Lindau, Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera trafikolyckor och avåkningar har inträffat på olika platser i landet under torsdagen.

Nu varnar Trafikverket för halka i så gott som hela Sverige.

– Det kom mycket snö i går som övergått till regn, det har frusit till nu under natten och ger stor risk för ishalka, säger Joanna Ljunggren på Trafikverket.

Under torsdagen har flera olyckor och avåkningar inträffat på de svenska vägarna - både i norr och i söder.

Vid 13-tiden inträffade en olycka med en personbil och en linjebuss på riksväg 90 vid infarten till Näsåker i Sollefteå kommun.

Ingen i bussen skadades, men en av personerna i bilen klämdes fast. Två personer i bilen fördes senare till sjukhus, en med vanlig ambulans och en med helikopter.

Polisen uppgav att det var mycket halt på platsen.

Brandbil påkörd

Vid 14-tiden ryckte räddningstjänsten Medelpad ut på efter en avåkning på E4 utanför Sundsvall-Timrå flygplats.

Under räddningsarbetet körde en bilist på en brandbil. Ingen skadades i olyckorna.

Också i Skåne har polisen fått flera larm om olyckor, men inga uppges ha orsakat allvarliga personskador.

– Vi har ganska mycket trafikolyckor. På E22 i Malmö har vi fått uppgifter om att fem fordon är inblandade i en olycka. Vi har inga uppgifter om personskador, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen.

Olyckan på E22 i höjd med trafikplats Sege, norrgående riktning, inträffade strax innan klockan 17 och orsakade stor trafikpåverkan med långa köer.

– Vi har haft rätt kraftigt fall av blötsnö, det har lagt sig som slask. Fryser det på här under kvällen blir det naturligtvis lite lömskt, säger Lundqvist.

Trafikverket varnar

Nu varnar Trafikverket för besvärligt väglag i så gott som hela landet.

–Det kom mycket snö i går som övergått till regn, det har frusit till nu under natten och ger stor risk för ishalka, säger Joanna Ljunggren på Trafikverket.

Halkvarningarna gäller framförallt södra Sverige upp till mälardalen, men även i norr är varningar för besvärligt väglag och snörök utfärdade.

”Isfläckar som är svåra att se”

– Man ska ha i åtanke att man kan komma att märka av flera olika typer av väglag under sin resa, även om den inte är jättelång, säger Ljunggren.

– Det kan vara snömodd som kan göra det svårt att byta fil. Sen kan det vara så att man kört upp hjulspår. Men framförallt är det isfläckar som är svåra att se på förhand som kan vara extra förrädiska.

Trafikverket uppmanar alla som ger sig ut på vägarna att ta det extra försiktigt just nu.

– Om alla höll avståndet hade vi sett färre olyckor och om alla höll hastigheten eller sänkte den ännu mer hade vi också sett färre trafikstörningar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM