Myndighet överöst med fästingar

Bad allmänheten skicka in krypen

TT

Publicerad 2018-09-15

Nära 3 000 fästingar har skickats in till SVA. Arkivbild.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) bad allmänheten i Norrlandslänen att skicka in fästingar. Resultatet blev bättre än väntat och nu saknas resurser att analysera alla exemplar. Dessutom hittade forskarna fler ovanliga jättefästingar.

Myndigheten efterlyste krypen för att få bättre förståelse för hur fästingarna är spridda i landet, och för att analysera dem för smittor som TBE och borrelia. Gensvaret från allmänheten var dock bättre än vad forskarna förväntade sig, vilket P4 Västerbotten var först att rapportera om.

– Jag tror att vi var uppe i 2 700 nu i veckan och vi ska fortsätta oktober ut. Så vi lär hamna över 3 000, säger Ann Albihn som är laborator på SVA.

Nu saknar SVA resurserna för att analysera alla inkomna fästingar.

– I dagsläget fattas det en del pengar. Vi håller på att försöka lösa det och vi ska söka mer pengar, säger Ann Albihn.

Kartlägga sjukdomar

SVA har fått in fästingar från 90 procent Norrlandskommunerna. De flesta exemplaren kommer från kusten och Sundsvalls- och Gävleregionen toppar.

Enligt Ann Albihn är det viktigt att analysarbetet kan fortsätta för att kartlägga vilka smittor fästingarna bär på.

– Fästingarna finns där ja, men har de med sig sjukdomarna också? Ska vi rekommendera djurägare att använda fästingförebyggande medel på sina djur i området? Vi vill kunna ge bättre råd för att kunna förebygga fästingburna sjukdomar helt enkelt, säger Ann Albihn.

Fler jättefästingar

Under sommaren rapporterades tre ovanliga fästingfynd av arten Hyalomma i Sverige. Fästingen, som vanligen lever i södra och östra Europa, kan bli drygt två centimeter och har varit bärare av blödarfeber i andra områden där den påträffats.

I och med att allmänheten skickat in fästingar eller foton av fästingar har även antalet observationer av Hyalomma ökat.

– Jag tror att vi har fått in över 20 observationer nu, säger Ann Albihn.

Fynden tyder enligt Albihn på att arten har ett större utbredningsområde än vad man tidigare trott. Det nordligaste fyndet kommer från strax norr om Gävle.

Följ ämnen i artikeln