Mordet på fyraåring i sprängdåd ännu olöst

TT

Publicerad 2018-06-12

Den tolfte juni 2015, strax efter klockan 17, exploderar en bil i Torslandarondellen på Hisingen i Göteborg. Fyra personer omkommer, däribland en liten flicka på fyra år. Tre år senare är bombdådet fortfarande olöst. Arkivbild.

Den tolfte juni 2015, strax efter klockan 17, exploderar en bil i Torslandarondellen på Hisingen i Göteborg. Fyra personer omkommer, däribland en liten flicka på fyra år. Tre år senare är bombdådet fortfarande olöst.

– Vi håller fortfarande på med ärendet, även om vi inte längre jobbar med full styrka, säger åklagaren Stina Lundqvist till TT.

Tre år har gått sedan sprängningen av bilen i närheten av brandstationen i Torslanda. Den fyraåriga flickan kommer för många att stå som symbol för gängkrigens oskyldiga offer. Två dagar efter dådet började bilden kring det som hänt klarna.

– Vi bekräftar att i vart fall för en av personerna som omkom finns det en koppling mot sammanhang som har med gängkonflikten i Göteborgsområdet den senaste tiden att göra, förklarade Robert Karlsson, utredningschef vid polisen i region Väst.

Ute och fiskade

Tre vuxna och flickan hade varit ute och fiskat och var på väg hem. Personen som pekades ut var inte flickans pappa utan en annan man som åkte i bilen.

Medieuppgifter gör gällande att det handlar om strider mellan rivaliserande gäng i Biskopsgården på Hisingen. Strider som i mars samma år var orsaken till dådet där två män sköts ihjäl och åtta andra skadades vid en attack med automatvapen mot en krog på Vårväderstorget i Biskopsgården.

Fyraåringen blev ännu ett oskyldigt offer i striderna. Och just att ett barn i förskoleåldern hamnade i skottlinjen väcker än i dag starka känslor.

Lades i respirator

Explosionen som tog hennes liv var mycket kraftig och vrakdelar spreds över ett stort område. Bilen blev helt demolerad. Polisens tekniker kunde senare konstatera att det var en kraftig sprängladdning som placerats under bilen. Den lilla flickan fördes till Östra sjukhuset i Göteborg. Hon lades i respirator men hennes liv gick inte att rädda. Hon förklarades död på morgonen den 13 juni 04.40

Under de tre år som gått har tre olika personer suttit anhållna, misstänkta för dådet. Men samtliga har släppts i brist på bevis. Åklagaren har vid tillfällen förklarat att finns sex, sju, åtta personer misstänkta för att ha olika roller i morden. Men det är inte samma sak som att en åklagare har tillräckligt med bevis för att väcka åtal.