Eldstrid mellan polisen och skolskytten i Texas

Publicerad 2018-05-23

Polisen var involverad i en 25 minuter lång eldstrid med den misstänkte skolskytten Dimitrios Pagourtzis, 17.

Myndigheterna kan inte utesluta att några av offren träffades av polisens kulor i korselden.

Iklädd en lång rock gick gärningsmannen in på skolområdet i Santa Fe, strax sydöst om Houston i delstaten Texas, i fredags morse. Han öppnade eld vid gymnasieskolans konstateljé.

Fyra minuter senare anlände två skolpoliser till platsen och drogs in i en eldstrid med skytten.

Henry Trochesset, sheriff i Galveston County, berättar på en pressträff att eldväxlingen mellan poliserna och gärningsmannen pågick i 25 minuter, rapporterar NBC News.

Sheriffen förklarar att offren troligtvis inte träffades av polisens kulor, men att han inte kan utesluta det förrän resultatet från obduktionerna kommer.

– Det avlossades minimalt med skott, åtminstone från oss. Men den här individen försökte att skjuta oss, säger Henry Trochesset.

– Jag tror inte att någon av personerna som dog sköts av polisen.

Förhandlade med skytten

Trochesset beskriver de två poliserna som ”hjältar” vars agerande gjorde att lärare och elever kunde evakuera. Efter hand anslöt sheriffbiträden till eldstriden. Mellan skottsalvorna förhandlade man för att få skytten att ge upp.

– Och det fortsatte tills det att personen var i förvar. Vi ska vara glada att dödssiffran inte blev högre. Han var i klassrummet och poliserna var i korridoren, säger Henry Trochesset, enligt NBC News.

Den misstänkte Dimitrios Pagourtzis gav till slut upp.

Tio dödades

Totalt dödades tio personer – åtta elever och två lärare – och 13 personer skadades, varav två poliser.

Gärningsmannen var beväpnad med ett pumphagelgevär av modellen Remington 870 och en 38-kalibrig pistol. Båda vapnen hade han tagit från sin far. Han hade även placerat ut rörbomber på och runt om skolan.

Pagourtzis har i förhör sagt att han inte sköt personer han gillade, detta för att hans ”berättelse skulle komma fram”.

Shana Fisher – ett av offren

Ett av de första dödsoffren var Shana Fisher, 16. Flickans mor Sadie Rodriguez har berättat för amerikanska medier att Pagourtzis hade trakasserat dottern i flera månader.

– Han hade dejtat hennes vän tidigare och efter det började han intressera sig för henne. Hon ville inte ha något med honom att göra, säger Rodriguez till ABC 13.

Till slut fick Shana Fisher nog och sa i från i skolan.

– En vecka senare öppnade han eld mot alla som han inte tyckte om, säger Sadie Rodriguez till Los Angeles Times.

Följ ämnen i artikeln