SSU i Hylte mötte hatstorm: "Jag mår illa"

TT

Publicerad 2018-06-04

Anton Karlsson, kassör och valledare för SSU Halland.

Det var i fredags när SSU i Hylte publicerade ett foto på sin nyvalda styrelse som drevet började. Hatstormen blev så omfattande att de till slut valde att ta bort bilden.

– Vi blev kontaktade av några ungdomar i Hylte som var frustrerade över utanförskapet. Hylte har inga ungdomsgårdar där ungdomar kan känna sig inkluderade, och de ville ta steget in i det offentliga rummet, säger Anton Karlsson, kassör och valledare för SSU Halland.

Hylte har inte haft någon lokal SSU-klubb på fem år – men så arrangerades ett uppstartsmöte. Deltagarna valde styrelse, tog en bild och publicerade den på SSU Hallands Facebooksida.

Mycket grova kommentarer

Bilden lades ut på fredagen – och på lördagen startade hatstormen.

Orten har tagit emot många nyanlända och majoriteten av de nyvalda styrelseledamöterna har utländsk bakgrund. Inom ett dygn hade bilden spridits och delats ett hundratal gånger, bland annat florerade den på utpräglade rasistiska hatsajter.

SSU:s hemsida fick tusentals besökare och mot ungdomarna riktades rasistiska glåpord.

– Att en sådan oskyldig bild kunde få så stor spridning. Det var knappt så att vi greppade vad som hände, det kom in så sjukt många kommentarer, säger Anton Karlsson.

Han vill inte ge några konkreta exempel, men understryker att det handlade om mycket grova kommentarer.

– Det var väldigt personliga saker, om utseende och etnicitet.

Till slut valde SSU Halland att ta bort bilden. Men klubben i Hylte går nu vidare och polisanmäler de uttalanden som man menar strider mot svensk lag, som exempel kan falla in under hets mot folkgrupp.

Hårt klimat avskräcker

Anton Karlsson tog händelsen mycket hårt.

– Samtidigt har jag förståelse för att sådant här kan hända då jag bevittnat det tidigare. Jag mår illa av det, men jag har också en annan syn på det. Till skillnad från de här ungdomarna, de har ingen väletablerad förståelse för det politiska klimatet i Sverige, säger Anton Karlsson.

Sociala medier har fått ett allt större utrymme i den politiska debatten. Ett nytt forskningsprojekt från Lunds universitet visar att även de som är politiskt aktiva har svårt att visa sina åsikter öppet. Det hårda klimatet gör att många i stället väljer att ta ett steg tillbaka.

– Det här påverkar inte bara ens syn på sig själv, utan avskräcker också folk att ta klivet in i politiken. Men det är ju också lite vad de här antidemokratiska rörelserna vill göra, det vill säga nedmontera demokratin.

TT: Hur går ni nu vidare med det politiska arbetet?

– Det handlar om att visa stor uppslutning. Jag har mycket återkoppling med de här ungdomarna. För dem har det här varit en väldigt stor sak och många är rädda, men jag försöker visa att vi lyssnar på dem, säger Anton Karlsson.