Löfvens känslosamma tal till svenska folket

Uppdaterad 2017-04-11 | Publicerad 2017-04-07

Stockholm skakades under fredagen av ett misstänkt terrordåd.

Stefan Löfven höll ett känslosamt tal och hade tårar i ögonen när han lade ner en bukett rosor vid attentatsplatsen.

– Terroristerna kan aldrig besegra Sverige. Vi tänker aldrig kuva oss, säger statsministern.

En lastbil skenade på Drottninggatan i centrala Stockholm innan den kraschade rätt in i ena väggen till Åhléns City. Dådet, som enligt polisen utreds som terrorattentat krävde fyra personers liv. Ytterligare femton personer vårdas på sjukhus för sina skador, bland de skadade finns två barn.

På fredagskvällen höll Sveriges statsminister Stefan Löfven en presskonferens. Och budskapet var mycket tydligt.

– Terroristerna kan aldrig besegra Sverige. Vårt budskap är klart. Vi tänker aldrig kuva oss. Vi tänker inte vika oss. Ni kan aldrig någonsin vinna.

”Oron är befogad”

Han hyllade särskilt de personer som under fredagskvällen öppnat upp sina hem för dem som inte har kunnat ta sig hem på grund av läget i centrala Stockholm.

– Det är fruktansvärt det som har inträffat. Oron som många svenskar känner är befogad. Men vi har en väldigt kompetent polis och säkerhetspolis. Vi gör allt här i Sverige för att se till att människor ska vara säkra.

”De vill åt vår demokrati”

Han säger också att partikongressen som förväntades påbörjas imorgon, kommer att påbörjas enligt plan.

– Terrorister vill att allt ska ställas på sin kant. Och demokrati är väldigt värdefullt, så kongressen kommer att påbörjas, säger statsminister Stefan Löfven.

Löfven i tårar

Efter presskonferensen begav sig Stefan Löfven till brottsplatsen på Drottninggatan. Han lade ned en bukett röda rosor och i samband med den tysta minuten som hölls, syntes tårar i statsministerns ögon.