Terrordåd spelar Trump i händerna

Publicerad 2017-11-01

Terrordådet i New York spelar Trump och hans inreseförbud i händerna.

Men nya krav om hårdare kontroller av muslimer kommer inte att få stopp på attackerna.

Dådet i New York är den första större attacken i USA sedan dödskjutningarna på en gayklubb i Orlando sommaren 2016 och dådet i San Bernadino i december 2015.

Gemensamt för båda dessa dåd och nästan alla terrordåd i USA som inträffat efter attackerna mot World Trade Center 2001 är att gärningsmännen är födda i USA eller vistats i landet en längre tid.

Den 29-årige förövaren i New York uppges vara från Uzbekistan och har levt i USA sedan 2010. Han har bott i olika delstater. Av de vittnesuppgifter som hittills framkommit har han mest jobbat men i övrigt uppfattats som en trevlig och normal kille.

Det finns två alternativ.

Spelade normal

Mannen var från början en terrorist som spelade normal för att lyckas ta sig igenom det amerikanska immigrationsmyndigheternas nålsöga. En "sovande" ensamcell som bara väntade på rätt tillfälle att döda så många som möjligt.

Betydligt troligare är att han var en normal och trevlig kille när han kom till USA men någonstans under vägen blev radikaliserad. Förmodligen ganska nyligen.

Det kan ha skett via personliga kontakter eller via nätet. I Uzebkistan finns aktiva terrorgrupper som har nätverk utomlands.

Men när USA släppte in den unge mannen 2010 hade myndigheterna sannolikt inte en chans i världen att veta att han många år senare skulle förvandlas till terrorist. Lika lite som de kunde veta att Syed Rizwan Farook född i USA under sitt 28:e levnadsår skulle välja att skjuta ihjäl oskyldiga människor i IS namn i San Bernadino. Eller att USA-födde Omar Mateen skulle göra samma sak i Orlando.

Älskar enkla lösningar

Donald Trumps inreseförbud för muslimer från vissa länder är med andra ord ingen garanti för att inga terrorister släpps in i USA. Vilket inte hindrar att presidenten återigen för fram förbudet som ett effektivt sätt att bekämpa terrorism. Detta trots att flera domstolar slagit fast att delar av förbudet bryter mot grundlagen.

Ändå kan Trump säkert räkna med att få ökat stöd för åtgärden bland allmänheten, åtminstone på kort sikt. Människor älskar att höra enkla lösningar på komplexa problem.

Sanningen är att USA redan har bland de tuffaste kontrollerna i världen för besökare. Särskilt från muslimska länder. Invandrare och flyktingar som reser in legalt kontrolleras extremt noga. Minsta tveksamhet och det blir kalla handen.

Inga gränser

Inte ens om USA helt stängde sina gränser för besökare och invandrare skulle terrorister kunna stängas ute. Fienden finns redan inom landet. Radikaliseringen via nätet känner inga nationsgränser. Människor som i ett skede är helt vanliga, laglydiga medborgare kan på några månader eller veckor förvandlats till dödsmaskiner.

Sannolikt tillhör Sayfullo Saipov gruppen ensamterrorister som via radikalisering inspirerats att utföra terrordåd. Han följde den uppmaning som IS gick ut med till sina anhängare hösten 2014 - och upprepat fler gånger sedan dess - om att slå till i sina hemländer.

Dådet följer ett känt mönster från Nice, London och Stockholm där fordon använts som vapen. Ett väldigt effektivt och svårstoppat sätt att döda många människor och sätta skräck i en hel befolkning.

Värdefull insikt

29-åringen slog dessutom till i skuggan av symboliska World Trade Center. Det kan ha varit en slump men också ett sätt att försöka öka effekten av attacken. Att den inträffade så nära platsen för det stora dådet 2001 bidrar till att väcka många hemska minnen hos New York-borna.

Det ovanliga med förövaren är att han överlevde. De två vapenattrapperna han bar på visar att han ville bli dödad. Målet för många av terroristerna. Det faktum att han sannolikt överlever kan ge polisen värdefulla insikter i hans motiv och hur radikaliseringen gått till.

Uppgifter som kan bidra mer till att få stopp på terrorn än ett blint inreseförbud.