Anställd på myntkabinettet i rätten - åtalas för flera grova stölder

Publicerad 2017-11-06

Den ansedda museimannen misstänks ha stulit flera historiska kulturföremål från Myntkabinettet och Göteborgs stadsmuseum.

Föremålen såldes sedan vidare till en mynthandlare för 1,2 miljoner.

I dag inleds rättegången mot mannen som erkänt för Aftonbladet att han varit en shopaholic och är lättad över att ha blivit påkommen.

– Nu behöver jag inte vara orolig för polisen längre, de vet ju allting.

En före detta anställd vid Kungliga Myntkabinettet i Stockholm står åtalad misstänkt för grov stöld och grovt häleri, efter att ha stulit och sålt flertalet föremål från både Kungliga Myntkabinettet och Göteborgs stadsmuseum.

Främst har det rört sig om mynt, medaljer och sedlar, som den tidigare anställde misstänks ha sålt till en mynthandlare i Stockholm för drygt 1,2 miljoner kronor.

Ertappades på övervakningskamera

Aftonbladet har tidigare berättat om den 65-årige mannen som varit anställd vid Myntkabinettet samt inventerat föremål på Göteborgs stadsmuseum. Mannen, som är en av landets främsta experter på sitt område, var även en hängiven frimärks- och myntsamlare och stamkund på en stor auktionsfirma i Stockholm.

Och det var på deras övervakningskamera som mannen 2013 ertappades med att stjäla frimärken inför en visning. Men då det var svårt att se exakt vad han stulit riggade auktionsfirman tillsammans med polis en fälla och lyckades några månader efter ta mannen på bar gärning när han stal frimärken för 27 000 kronor.

Han dömdes till dagsböter på 9 500 kronor samt betalade 100 000 kronor till auktionsfirman för att täcka deras omkostnader för att få tillbala frimärkena.

Erkände brott i somras

Mannen hävdade även att han aldrig stulit någon annanstans.

– Jag drabbades av någon form av kleptomani, jag ser det som oförklarligt, det jag gjort. Men jag kommer aldrig att göra om det, sa 65-åringen då i förhör.

Men i samband med att stölden uppdagades genomförde Myntkabinettet och Göteborgs stadsmuseum inventeringar och upptäckte då att flera kulturhistoriska föremål saknades. Mannen nekade först, men erkände slutligen brottet i somras.

Utredningen pekade på att han drivits av ett köpberoende, något som han finansierat genom att stjäla och sälja museiföremål.

Kammaråklagare Jens Nilsson har tidigare förklarat att han bedömer brotten som grova eftersom föremålen har stort ekonomiskt och kulturhistoriskt värde.

Fler anställda misstänks för brott

Åtalet mot mannen gäller dock bara en liten del av alla de föremål som försvunnit. Bland annat har Myntkabinettet konstaterat att över 1 200 föremål, främst mynt, till ett värde av cirka 25 miljoner saknades ur samlingen.

Samtidigt som rättegången nu inledds mot den 65-årige mannen så pågår ytterligare en förundersökning mot en annan tidigare anställd vid Kungliga myntkabinettet. Denne misstänks för stöld av föremål av ännu högre värden än de som museimannen står åtalad för, och åtal väntas kunna väckas senare i höst.

Även mynthandlaren som köpt föremålen står åtalad, misstänkt för grovt häleri.

Köpt hundratals skjortor

För Aftonbladets reporter Anders Johansson har museimannen tidigare berättat att han är djupt ångerfull över stölderna och att hans köpande pågått i 30-40 år men eskalerat på senare tid. Vid en husrannsakan i mannens bostad påträffade polisen hundratals skjortor, varav flertalet var oanvända och låg i förpackningar.

Även mängder av dyra, engelska skor och böcker påträffades i mannens hem.

– Jag har inte behövt så mycket skjortor och jag har inte behövt så där många skor. Verkligen inte. Jag kan ha haft 60-70 par. Jag gick väl inte efter priset direkt, jag gick väl efter utseendet, säger museimannen om sina upprepade inköp.

”Har varit en shopaholic”

Han erkänner även att han köpt upp pengarna han fått och att han handlat för köpandets skull och inte behövt, eller använt, mycket av det som inhandlats.

– Det är väl helt klart att jag har varit en shopaholic. Det säger min familj också. Det har nog varat i ganska många år. Jag har ju avfärdat det hela i min egen tankegång men nu efteråt ser jag att det stämmer, säger han till Aftonbladet.

Museimannen säger även att han hela tiden anade att han skulle bli avslöjad.

– Men nu känner jag egentligen bara att det är skönt att jag är påkommen. Jag behöver inte gå omkring och vara orolig för polisen till exempel, de vet ju allting.

Stora säkerhetsbrister på Myntkabinettet

Under helgen rapporterade SVT Nyheter att det funnits stora säkerhetsbrister vid myntkabinettet och att museet vid flera tillfällen fått kritik av Riksrevisionen för kontrollen över samlingarna. Detta då alla ur personalen tidigare har kunnat komma in i valven som innehåller föremål till ett värda av miljarder kronor.

– Tittar man objektivt på det så är det väldigt märkligt att så stora värden legat som de gjort, säger Christina Paldin, brottsutredare vid NOA till SVT Nyheter.

Gjort det svårare att missbruka

Enligt Eva Ramberg, chef på Kungliga myntkabinettet sedan 2012, har rutinerna kring de oersättliga kulturhistoriska föremålen setts över och säkerheten skärpts.

– Nu är det få personer som har tillträde till våra valv och våra föremål, även bland personalen. Forskare sitter inte med föremålen utan att någon av våra medarbetare är med. Vi har gjort det svårare att missbruka det förtroende som vi alla uppbär när vi jobbar här, säger hon till SVT Nyheter.

Följ ämnen i artikeln